Israelul a recunoscut, miercuri, ca a atacat si distrus un presupus reactor nuclear secret sirian, in cursul unei operatiuni aeriene, desfasurate cu 10 ani in urma. 

Armata israeliana se refera la o operatiune ce a avut ca rezultat distrugerea obiectivului Al-Kubar.

"Mesajul privind atacul asupra reactorului nuclear in 2007 este acela ca statul Israel nu va permite desfasurarea unor resurse care ameninta existenta Israelului. Acesta a fost mesajul nostru in 2007, ramane mesajul nostru si astazi si va continua sa fie mesajul nostru in viitorul apropiat si indepartat", a transmis miercuri armata israeliana, prin intermediul unui comunicat, potrivit Mediafax.

Reactorul a fost construit cu ajutorul Coreei de Nord si era proiectat pentru a produce plutoniu pentru bombe nucleare.

Unitatea secreta, camuflata sub forma unei ferme agricole a fost depistata de agentia israeliana de spionaj, Mossad, in martie 2007

Ehud Olmert, premierul israelian de la acea vreme a fost in tratative cu George W. Bush, in vederea distrugerii reactorului. Bush a hotarat sa nu aprobe atacul, dar Olmert a concluzionat ca reactorul trebuie doborat.

De aceea, in noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, patru avioane F-15 si patru avioane F-16 au decolat catre obiectiv si au lansat 17 tone de explozibil deasupra reactorului nuclear.

Pana acum, Israelul nu a recunoscut oficial operatiunea.

De asemenea, nici regimul sirian nu a recunoscut ca a detinut "un reactor nuclear care nu a fost declarat" si ca a colaborat cu Coreea de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.