Ministerul britanic de externe a anuntat sambata ca ''anticipase'' masurile de retorsiune luate de catre Moscova, drept represalii in scandalul provocat de otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale, si ca, pentru saptamana viitoare, este prevazuta o reuniune a Consiliului securitatii nationale, relateaza AFP si Reuters.

''Noi anticipasem un raspuns de acest fel'', a anuntat un purtator de cuvant al Foreign Office-ului (Ministerul britanic de Externe). ''Consiliul securitatii nationale se va intruni la inceputul saptamanii viitoare pentru a reflecta la viitoarele etape'', a adaugat Johnson, potrivit Agerpres.

In opinia purtatorului de cuvant, ''raspunsul Rusiei nu schimba cu nimic faptele: tentativa de asasinare a doua persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu exista nici o alta concluzie decat cea a culpabilitatii statului rus''.

Blamand Rusia pentru ''incalcarea flagranta a dreptului international'', el a admis totusi ca ''nu este in interesul national'' al Marii Britanii ''de a rupe orice dialog'' intre cele doua tari.

Cu cateva ora mai inainte, Moscova, care l-a convocat sambata pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a anuntat expulzarea iminenta a 23 de diplomati britanici si incetarea activitatilor institutului British Council in Rusia, ca raspuns la ''acuzatiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie'', lansate de Londra.

Aceste decizii survin ca urmare a sanctiunilor anuntate miercuri de catre premierul britanic, Theresa May, care a facut vinovata Rusia de otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele doua persoane fiind spitalizate in continuare in stare critica.

Sefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomati rusi, o masura inedita de la incheierea Razboiului Rece, si inghetarea contactelor bilaterale cu Rusia.

Moscova a negat de la inceput ca a comandat acest atac, comis cu un agent neurotoxic Noviciok, pe care, potrivit unuia dintre inventatorii sai care traieste acum in SUA, doar Rusia este capabila sa-l produca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.