Adunarea Nationala Populara din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminica un amendament constitutional prin care este abolita limitarea numarului de mandate prezidentiale, ceea ce ii ofera actualului sef al statului chinez, Xi Jinping, posibilitatea de a ramane la conducerea tarii si dupa anul 2023, transmit agentiile internationale de presa.

Cu 2.958 voturi pentru, doua voturi contra si trei abtineri, membrii ANP s-au pronuntat pentru schimbarea legii fundamentale. Pana acum, Constitutia chineza prevedea o limita de doua mandate prezidentiale de cate cinci ani.

Acesta este primul amendament constitutional adoptat in China in ultimii 14 ani.

Xi Jinping poate fi presedinte pe viata

De la sosirea sa in fruntea Partidului Comunist Chinez, in 2012, si apoi la conducerea statului, la inceputul lui 2013, Xi Jinping (64 de ani) si-a sporit treptat autoritatea, punand un mare accent pe propaganda si pe prezenta sa in media de stat, noteaza AFP.

O lege chineza reprima sever disidenta pe internet, aparatori ai drepturilor omului au primit pedepse grele, iar militantul prodemocratie Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2010, a murit in detentie in pofida apelurilor la clementa venite din strainatate.

Ambitia presedintelui chinez de a ramane in fruntea statului si dupa incheierea mandatului sau actual, in 2023, este poate evenimentul cel mai putin asteptat in ultimele trei decenii in interiorul unui regim politic care de obicei evita surprizele, adauga agentia de presa franceza.

Prima Constitutie chineza a fost adoptata in 1954, iar Constitutia actuala a fost adoptata in 1982 si modificata in 1988, 1993, 1999 si 2004.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.