Comunitatea roma are un rol important in istoria poporului roman, a transmis printr-un mesaj premierul Viorica Dancila participantilor la sesiunea de comunicari "Romii: contributii la dezvoltarea statului roman", desfasurata la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

"Un rol important in istoria poporului roman il are comunitatea roma, cea alaturi de care romanii au convietuit secole de-a randul intr-o forma pasnica. Aceasta convietuire a influentat in mod evident si viata, dar si cultura celor doua comunitati. Data de 20 februarie reprezinta din 2011 un moment marcant pentru comunitatea roma. In aceasta zi a avut loc in 1856 dezrobirea romilor, acestia fiind eliberati din sclavie in baza actului normativ promulgat de domnitorul Barbu Stirbey. (...) Chiar daca robia a fost desfiintata, reformele guvernelor care au urmat nu au avut in vedere si integrarea politico-economica a romilor", se arata in mesajul citit de Dana Varga, consilier de stat in Guvern.

Premierul a precizat ca reprezentantii clasei politice si opiniei publice au obligatia de a se angaja sa lupte impotriva discriminarii.

"Nu sunt de acord cu prejudecatile existente, uneori si in spatiul public, cu privire la romi, deoarece ei au dovedit ca pot sa aiba succes intr-o lume care adesea le-a fost potrivnica. (...) Personal, consider ca nimeni nu ar trebui sa sufere din cauza etniei sau din cauza prejudecatilor nefondate ce se intalnesc la nivelul comunitatii in care traim. Institutiile nationale precum si toti reprezentantii clasei politice si opiniei publice au obligatia de a se angaja sa lupte impotriva discriminarii si sa imbunatateasca integrarea persoanelor de etnie roma", a mai spus premierul in mesajul sau.

Consilierul prezidential Sergiu Nistor a apreciat ca "romii au imbogatit patrimoniul convietuirii noastre".

"Acum doua zile, la marcarea zilei dezrobirii romilor, am fost martorul participarii reprezentantilor cvasi-totalitatii grupurilor etnice din Parlamentul Romaniei. Au vazut in prezenta si in mesajele transmise de politicieni si autoritati, cel putin la nivel declarativ, sprijinul acestora pentru o noua paradigma a constientizarii si prezentarii valorilor minoritatii rome. (...) Simbolul acestei noi paradigme este considerat a fi infiintarea, prin implicarea si cu sprijinul statului roman, a unui muzeu al civilizatiei si traditiilor rome", a spus Sergiu Nistor.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Ciprian Necula, presedintele Asociatiei Romano ButiQ, a apreciat ca dezbaterea reprezinta un eveniment inedit in Romania.

"Este un eveniment inedit in Romania, vorbesc despre contributia romilor la dezvoltarea statului roman, respectiv, daca ne uitam in istorie, vom vedea care sunt contributiile romilor la ceea ce Romania inseamna astazi, nu numai contributii eroice, soldatii morti pe front, pentru ca si ei sunt de mentionat, dar si contributiile sociale. Imaginati-va taranul roman fara fierarul rom, nunta romaneasca sau un eveniment public fara lautarul rom si multe altele. Avem multe astfel de exemple, dar si la 1918, fiindca vorbim de centenar, au fost peste 10 intalniri in Transilvania prin care romii si-au aratat loialitatea fata de statul roman, ceea ce a contat foarte mult in procesul de unire a Romaniei cu Transilvania. Minoritatile si-au aratat cam toate sprijinul, iar romii au fost printre primii. In ianuarie au avut loc primele intalniri locale si primele declaratii publice de sustinere a proiectului Romania Mare. Deci, inca din 1918 romii erau organizati, participau la viata publica - la nivelul lor - cerand aceleasi drepturi ca si astazi - drepturi de locuire, sanse egale, educatie", a declarat Ciprian Necula.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

La sesiunea de comunicari au participat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, secretarul de stat in MAE George Ciamba, secretarul de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Madalin Voicu, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Daniel Radulescu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.