Femeile saudite sunt de acum autorizate sa-si creeze propriile firme in regat fara a solicita consimtamantul unui tutore masculin, pentru a stimula sectorul privat, a anuntat guvernul de la Riad. 

"Femeile pot acum sa-si lanseze propriile firme si sa beneficieze de serviciile online ale guvernului fara a trebui sa dovedeasca consimtamantul unui tutore", a anuntat Ministerul Comertului si Investitiilor pe site-ul sau de internet, potrivit Agerpres.

Femeile saudite erau obligate pana acum sa prezinte dovada permisiunii din partea unui tutore masculin - de obicei sotul, tatal sau fratele - pentru a putea incepe procedurile administrative.

De anul trecut insa, puternicul print mostenitor Mohammad bin Salman, in varsta de 32 de ani, a lansat o serie de reforme pentru a stimula participarea femeilor la viata publica.

Obiectivul este de a face ca forta de munca feminina sa creasca de la 22%, la peste 30% pana in 2030.

La 12 februarie, parchetul din Riad si-a anuntat intentia de a recruta in premiera femei.

Serviciul saudit al pasapoartelor a anuntat recent ca a primit 107.000 de CV-uri de femei pentru 140 de posturi vacante in aeroporturi si la posturile de frontiera.

Anul trecut, regatul a anuntat ca femeilor vor fi autorizate sa conduca autovehicule pe strazile din Arabia Saudita incepand din iunie 2018. De asemenea, ele au putut, din ianuarie, sa intre pentru prima data pe stadioane de fotbal.

Mohammad bin Salman a promis o Arabie Saudita "moderata si toleranta", ceea ce reprezinta o ruptura cu wahhabismul, o viziune foarte stricta a islamului care a daunat pana acum imaginii sale in Occident.

Femeile saudite se confrunta insa cu numeroase alte restrictii. In virtutea sistemului de tutela masculina, ele trebuie sa obtina permisiunea unui barbat din familia lor pentru studii, calatorii sau alte activitati


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.