Paul Bocuse, supranumit parintele gastronomiei franceze pe care a reprezentat-o cu atata maiestrie in intreaga lume, a murit la 91 de ani, potrivit unui mesaj postat sambata pe Twitter de ministrul francez de interne Gérard Collomb si citat de AFP.

Paul Bocuse s-a stins din viata in celebrul sau "han", L'Auberge du Ponte de Collonges, din apropiere de Lyon (centru-est), potrivit unui anunt facut de un bucatar sef din Lyon si un apropiat familiei.

Chef Bocuse suferea de multi ani de boala Parkinson.

Considerat "tatal artei culinare din Franta", Bocuse a fost totodata un ambasador al gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucataria franceza traditionala pune accentul pe simplitate si pe prospetime in calitatea ingredientelor.

In 1961, statul francez i-a acordat numeroase distinctii si titluri precum Legiunea de onoare.

Americanii ii recunosc de asemenea meritele iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de "Bucatarul secolului".

A devenit celebru pentru restaurantele sale de lux, mai ales Auberge du Ponte de Collonges de langa Lyon, in care si-a incantat oaspetii timp de mai multe decenii. In 1987, Paul Bocuse a lansat prima editie a unei competitii culinare menite sa descopere si sa promoveze tinerele talente din gastronomie.

In prezent, Bocuse D'or este echivalentul Jocurilor Olimpice in materie de gastronomie si cea mai riguroasa competitie gastronomica din lume. La fiecare doi ani, cei mai buni tineri chefi din lume se strang la Lyon si se intrec in fata a 24 chefi deja consacrati.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.