Un seism puternic s-a produs duminica dimineata intr-o regiune de coasta din sudul statului Peru, au anuntat reprezentantii Serviciului de prospectare geologica al Statelor Unite (United States Geological Survey - USGS, n.r.). Doua persoane au murit, 17 sunt date disparute si alte 20 au fost ranite, mai multe locuinte s-au prabusit si portiuni din drumuri nationale au fost avariate, informeaza Reuters.

Update 17.09- Cel putin doua persoane au murit, 20 au fost ranite si alte 17 sunt date disparute dupa prabusirea unei mine, potrivit Apararii Civile din Peru, in urma unui seism cu magnitudinea de 7,3 care s-a produs duminica dimineata in sudul acestui stat sud-american, informeaza agentiile de presa AFP si Xinhua.

"Sunt doi morti in regiunea Arequipa si 65 de raniti care ne-au fost semnalati pana in prezent", a declarat pentru presa peruana generalul Jorge Chavez, directorul Institutului National de Aparare Civila.

O mina din orasul de coasta Chala s-a prabusit in urma seismului, iar 17 persoane sunt date disparute, a adaugat ministrul Sanatatii din Peru, citat de Xinhua.

Potrivit AFP, autoritatile locale au fost informate si in legatura cu producerea mai multor pagube materiale.


Seismul a avut magnitudinea de 7,3 si s-a produs la ora locala 04.18 (09.18 GMT) la o adancime de 10 kilometri, a precizat USGS. Potrivit Insitutului Guvernamental de Geofizica din Peru, seismul a avut magnitudinea de 6,7, iar epicentrul s-a aflat in Lomas, o localitate din Arequipa, o regiune din sudul statului Peru.

Yamila Osorio, guvernatorul din Arequipa, a dezvaluit pe Twitter ca un barbat in varsta de 55 de ani a murit in orasul Yauca dupa ce a fost strivit de o stanca, in timp ce alte 20 de persoane au fost ranite in orasul Chala. Guvernatorul regional a anuntat ca doua persoane au murit si alte 65 au fost ranite, noteaza stirileprotv.ro.

Casele s-au prabusit, localitatile au ramas fara electricitate

Mai multe localitati au ramas fara electricitate, multe case s-au prabusit si portiuni de drumuri au fost avariate, a adaugat Yamila Osorio. Multi dintre rezidentii din Lomas au fost evacuati dupa o replica a seismului.

Cutremurele de pamant reprezinta un fenomen destul de frecvent intalnit in Peru, unde multe locuinte prezinta o rezistenta precara la seisme, fiind construite din materiale inadecvate.

In 2007, un cutremur de pamant a ucis mai multe sute de persoane in regiunea Ica.

Autoritatile maritime peruane afirma ca seismul nu a produs un tsunami pe coastele acestui stat din America de Sud, scrie Agerpres.

Peru este al doilea producator mondial de cupru, insa cele mai multe dintre minele aflate in regiunile sale sudice se gasesc in interiorul tarii, la mare distanta de regiunea de coasta afectata de seismul de duminica.

Un reprezentant al Southern Copper Corp a spus ca deocamdata nu exista informatii despre producerea unor pagube materiale in minele sale Cuajone si Toquepala, aflate in regiunile Moguegua si Tacna.

Citeste si:
Peru: 18 morți într-un atac armat atribuit rebelilor maoiști
Peru: 18 morți într-un atac...

Potrivit lui Jesus Revilla, liderul sindicatului de la mina de cupru Cerro Verde din Arequipa, operatiunile acestei exploatari miniere nu au fost afectate de acest seism.

Cutremurul a fost resimtit si in regiunea nordica din Chile. Potrivit Serviciului National Chilian de Urgente, nu au fost raportate deocamdata accidentari, avarii ale infrastructurii si intreruperi ale serviciilor de baza pentru populatie. La randul ei, Marina chiliana a anuntat ca seismul de duminica nu a indeplinit conditiile necesare pentru producerea unui tsunami pe coastele acestui stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.