Un electrician de 37 ani a recuperat sambata pentru a sasea oara Sfanta Cruce din apele reci ale Dunarii, in urma ritualului savarsit de arhiepiscopul Casian al Dunarii de Jos, in fata a peste 8.000 de galateni.

Pentru recuperarea pretiosului odor s-au aruncat in apa 16 temerari, scrie Agerpres. Pentru evitarea oricaror incidente, cei care participa la scoaterea crucii din apele Dunarii au trecut mai intai un examen medical care cuprinde inclusiv o electrocardiograma.

Cel care a scos crucea din Dunare a fost Costel Dumitriu, de 37 ani, de profesie electrician, care s-a mutat in urma cu 14 ani din Galati la Bucuresti. El a spus ca a mai recuperat de sase ori la Boboteaza crucea din apele Dunarii, fiind motivat de credinta.

"Este a sasea oara cand prind crucea. Sar sa recuperez crucea pentru ca sunt credincios, dar si pentru ca este un concurs. Credinta trebuie sa fie in suflet, daca tu crezi, te ajuta credinta, daca nu, nu te ajuta. Apa a fost rece, eu am avut costum, dar destul de rece. De 20 de ani sar sa prind crucea", a declarat Dumitriu.

Arhiepiscopul Casian i-a binecuvantat si felicitat pe inotatori si le-a vorbit despre insemnatatea acestei sarbatori.

"Boboteaza inseamna mai intai de toate botezul Domnului nostru Isus Hristos, in al doilea rand ne aminteste de propriul nostru botez si in al treilea rand ne aminteste de curatirea noastra, de suferintele, patimile si de greselile noastre pentru a fi mai pregatiti in anul ce l-am inceput pentru a aduce cu totii marturia unitatii in anul centenar al fauritorilor Marii Uniri. Noi credem ca avand in inima si in suflet pe orice crestin, pe orice roman si orice frate al nostru, avem un bulgare de aur", a spus IPS Casian.

Aproximativ 8.000 de persoane au asistat, sambata, pe Faleza Superioara a Dunarii, la slujba de sfintirea apelor, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu arhiepiscopul Dunarii de Jos, Casian. Acesta a sfintit cei 2.600 litri de apa, aflata in 12 cazi din lemn, asezate, in semicerc, pe faleza superioara, butoaiele fiind decorate, conform traditiei, cu cetina si tricolorul national.

Citeste si:
Credincioșii din Constanța s-au călcat în picioare pentru a primi...
Credincioșii din Constanța...

Tot conform traditiei, in fata altarului la care s-a oficiat slujba s-au aflat si doua cruci din gheata, fiecare de cate 1,2 metri inaltime. Existenta crucilor din gheata la slujba de sfintire a apelor provine din vechime, pe cand gerul Bobotezei ingheta apele Dunarii, iar pescarii taiau crucile chiar din gheata din fluviu.

Dupa slujba de sfintire a apelor, credinciosii au putut lua agheasma din cele 12 cazi, iar pentru mentinerea ordinii si linistii publice, pe faleza au fost mobilizati 130 de jandarmi, politisti si politisti locali.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.