Mii de persoane au iesit vineri in strada, pentru a doua zi consecutiv, in mai multe orase din Iran, pentru a protesta fata de politica economica a guvernului, nivelul de trai si coruptie, in manifestatii care, in unele locuri, au degenerat in infruntari cu fortele de securitate, transmite EFE.

Conform imaginilor difuzate pe retelele sociale, proteste s-au desfasurat in orasele Mashhad, Nishapur, Kashmar, Shahrud, Kermanshah, Rasht, Tabriz si Isfahan.

Manifestantii au scandat sloganuri contra presedintelui iranian, Hassan Rohani, dar si a clerului iranian, acuzat ca nu empatizeaza cu problemele reale ale societatii: "Natiunea este un cersetor, in timp ce membrii clerului traiesc precum Dumnezeu".

De asemenea, protestatarii si-au exprimat nemultumirea fata de fondurile alocate de regimul iranian catre alte tari din regiune, in conditiile in care propriul popor se confrunta cu dificultati economice: "Nici Gaza, nici Liban, viata mea o sacrific pentru Iran".

Protestele au crescut in intensitate in ultimele saptamani

Protestele s-au intensificat mai ales dupa ce, la inceputul lui decembrie, au fost prezentate bugetele pentru 2018.

Oficialii iranieni de securitate au avertizat protestatarii in privinta continuarii demonstratiilor dupa confruntari care au avut loc joi intre manifestanti si politie in trei orase din provincia nord-estica Razavi Khorasan, informeaza agentia dpa.

"Nu exista autorizatie pentru astfel de proteste", a spus, potrivit agentiei de stiri Tasnim, Mohsen Hamedani, sef al securitatii guvernatorului Teheranului, care a acuzat gruparile de opozitie iraniene din strainatate ca se afla in spatele chemarilor la manifestatii, scrie Agerpres.

Mass-media au relatat ca sute - iar postari social media vorbesc de mii - de oameni care au luat parte la protestele de joi din orasele Mashhad, al doilea cel mai populat oras iranian, Nishapur si Kashmar.

52 de persoane au fost arestate

Cincizeci si doua de persoane au fost arestate in orasul iranian Machhad (nord-est), al doilea ca marime din tara, in cursul unor recente manifestatii impotriva cresterii preturilor, a indicat vineri un responsabil iranian, relateaza AFP.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Sute de persoane au manifestat joi in Machhad scandand sloganuri la adresa guvernului presedintelui Hassan Rohani, considerat incapabil sa raspunda problemelor economice cu care se confrunta tara.

Seful tribunalului revolutionar din Machhad, Hossein Heidari, a indicat ca persoanele respective au fost arestate pentru ca au scandat ''sloganuri grave'', potrivit agentiei de presa Fars, apropiata conservatorilor. El i-a avertizat totodata pe protestatari, reamintind insa dreptul poporului de a manifesta.

Statele Unite au condamnat "cu fermitate arestarea manifestantilor pasnici"

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

"Liderii iranieni au transformat o tara bogata cu o istorie si o cultura considerabile intr-un stat paria epuizat economic ale carui exporturi principale sunt violenta, baia de sange si haosul", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Heather Nauert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.