Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi ca exista riscul de a intra "ca somnambulii" in razboi in legatura cu Coreea de Nord si a insistat pe importanta mentinerii contactelor diplomatice in vederea denuclearizarii Peninsulei Coreea, relateaza AFP si Reuters.

"Cel mai rau lucru care s-ar putea intampla ar fi sa intram ca somnambulii intr-un razboi care ar putea avea circumstante dramatice", a spus secretarul general al ONU in cadrul unei vizite la Tokyo.

Antonio Guterres a subliniat ca sanctiunile adoptate de-a lungul timpului de Consiliul de Securitate al ONU pentru a determina Phenianul sa renunte la programele sale balistic si nuclear trebuie respectate "de catre Coreea de Nord in primul rand, dar si puse complet in aplicare de toate celelalte tari al caror rol este crucial".

"Unitatea Consiliului de Securitate este esentiala. (...) Dar este crucial sa se lase si posibilitatea contactelor diplomatice pentru a permite ca denuclearizarea sa se faca in mod pasnic", a declarat secretarul general al ONU.

"E important ca toate partile sa inteleaga ca este urgent sa se gaseasca o solutie", a insistat el.

Saptamana trecuta, secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, americanul Jeffrey Feltman, a vizitat Coreea Nord, ajungand la concluzia ca "nord-coreenii sunt de acord sa considere ca e important sa se evite razboiul". "Avem nevoie de o solutie politica si de reducerea tensiunilor. Nu avem timp de pierdut", a indemnat acesta.

Rex Tillerson a afirmat ca SUA sunt gata sa lanseze discutii cu Coreea de Nord

Marti, secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat ca SUA sunt gata sa lanseze discutii cu Coreea de Nord "fara conditii prealabile", chiar daca sunt pregatite in continuare sa obtina prin orice mijloace, inclusiv militare, renuntarea de catre Phenian la arma nucleara. Intrebat in legatura cu aceste afirmatii ale sefului diplomatiei americane, secretarul general al ONU a mentionat ca nu doreste sa "comenteze in legatura cu formulari care uneori ar putea sa nu redea exact gandirea" guvernului american, scrie Agerpres.

"Dialogul trebuie sa aiba un scop, iar pentru noi scopul este de a ajunge la denuclearizarea Peninsulei Coreea si intr-un mod pasnic",
a subliniat Guterres.

Intrebat daca ar dori sa-l intalneasca pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, secretarul general al ONU a replicat ca "intalnirile nu au rost decat daca au o ratiune de a fi". "Sunt gata sa merg oriunde, oricand daca este util, dar nu (...) doar ca sa ma aflu in fata camerelor de televiziune", a adaugat Antonio Guterres, precizand: "Suntem disponibili, dar nu putem servi ca mediatori decat daca amandoua partile accepta medierea".

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.