Liderii a 25 de state din Uniunea Europeana au celebrat joi, la Bruxelles, o "zi istorica" pentru relansarea apararii europene, decisa dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, Brexit si alegerea lui Donald Trump, scrie AFP.

"Astazi visul devine realitate", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in cadrul unei ceremonii organizate in marja summitului UE.

"Astazi, lansam 'Cooperarea Structurata Permanenta (PESCO) - o expresie practica a vointei noastre de a construi o aparare europeana',
a afirmat Tusk, subliniind: "Este o veste buna, pentru aliatii nostri, si una rea, pentru dusmani".

Acest format de cooperare fara precedent vizeaza stimularea dezvoltarii de proiecte militare si conceperea de echipamente in comun. Doar Regatul Unit, care urmeaza sa paraseasca UE in martie 2019, Danemarca si Malta nu participa la PESCO.

"Cred ca acesta va fi bun pentru UE, bun pentru Europa si bun pentru NATO", a comentat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, invitat la summitul sefilor de stat si de guvern. "Va furniza mai multe capacitati, va genera mai multe cheltuieli de aparare si o mai buna impartire a responsabilitatilor", a spus el.

Federica Mogherini a salutat aceasta "decizie istorica"

Si sefa diplomatiei europene a salutat decizia care face din UE "un furnizor credibil de securitate in lume". Ea a amintit ca Uniunea, care multa vreme s-a multumit cu un rol de "soft power" fara greutate militara, si-a multiplicat eforturile de intarire a apararii sale dupa izbucnirea crizei ucrainene, in primavara lui 2014.

Astfel, un fond care urmeaza sa fie alimentat, dupa 2020, cu 1,5 miliarde de euro pentru stimularea proiectelor de cercetare si de dezvoltare industriala si sustinerea companiilor europene mici si mijlocii din sectorul de aparare, ar trebui sa vada lumina zilei in 2018.

Iar UE va facilita utilizarea de "grupuri tactice", batalioane destinate sa intervina in caz de criza si care nu au mai fost desfasurate in mai mult de un deceniu din cauza unei proceduri de decizie politica si administrativa foarte greoaie, a promis Mogherini.

Alaturandu-se PESCO, statele membre se doresc a fi ambitioase, mai noteaza AFP. Ele se angajeaza sa-si "creasca regulat bugetele de aparare" si vor lucra, in grupuri mici, pe 17 proiecte care au fost agreate luni.

De la esecul infiintarii unei Comunitati Europene a Apararii, in urma cu 60 de ani, europenii au au reusit niciodata sa avanseze in acest domeniu, majoritatea tarilor pastrand in propriile maini ceea ce, in opinia lor, tinea strict de suveranitatea nationala, scrie Agerpres.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Dar o succesiune de crize dupa 2014 (anexarea Crimeei de catre Rusia si conflictul din estul Ucrainei, valul de refugiati), apoi votul pentru Brexit si venirea la putere in SUA a lui Donald Trump au schimbat datele problemei.

Regatul Unit, traditional atlantist si primul buget militar al UE, s-a opus mereu ferm la tot ceea ce putea evoca o "armata europeana", considerand ca apararea teritoriala a Europei reprezinta prerogativa unica a NATO.

Insa Londra, care intentioneaza sa ramana strans legata de Europa in materie de securitate in ciuda divortului, nu mai constituie acum un obstacol in calea acestei initiative


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.