Camera Reprezentantilor a respins miercuri cu o larga majoritate o motiune vizand deschiderea unei proceduri de destituire a presedintelui Donald Trump. 

Rezolutia, propusa de democratul de Texas Al Green, a fost respinsa cu 364 de voturi pentru si 58 impotriva. Niciun membru al majoritatii republicane nu a sustinut deschiderea unei proceduri de destituire a presedintelui.

Liderii opozitiei democrate au luat ei insisi pozitie impotriva acestei tentative.

"Au fost ridicate intrebari legitime privind aptitudinea sa de a conduce tara", au declarat Nancy Pelosi si Steny Hoyer, reprezentanti ai grupului minoritar in Camera Reprezentantilor. Dar, au apreciat acestia, anchete sunt in prezent in desfasurare la nivel de comisii si de catre procurorul special privind Rusia. "Nu este momentul sa examinam articole privind destituirea", au declarat ei, potrivit Agerpres.ro.

Rezolutia propusa de Al Gren contine doua articole care justifica deschiderea unei proceduri de destituire: primul se refera la inaptitudinea lui Trump de a exercita functia prezidentiala deoarece a semanat discordie in SUA si ar fi actionat in mod nedemn. Al doilea se refera la incitarea la ura prin declaratii, in special in ceea ce priveste musulmanii si persoanele transgender.

In SUA, presedintele nu poate fi destituit decat dupa ce a fost pus sub acuzare printr-un vot al Camerei Reprezentantilor ("impeachment") si apoi condamnat printr-un vot al unei majoritati de doua treimi din Senat. Niciun presedinte nu a fost destituit in istoria SUA, insa doi au fost pusi sub acuzare dupa care au fost achitati: Andrew Johnson, in 1868, si Bill Clinton, in 1999.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.