Directorul Centrului National Britanic pentru Securitate Cibernetica (NCSC), Ciaran Martin, a sfatuit guvernul de la Londra sa evite sa foloseasca programe (software) antivirus create de companii tehnologice care au legaturi cu Rusia, intr-o scrisoare difuzata sambata, informeaza EFE.

In scrisoare, adresata tuturor ministerelor si aprobata de serviciul de spionaj intern MI5, Martin avertizeaza ca Rusia este "un agent foarte dotat in domeniul amenintarilor cibernetice, care foloseste cibernetica drept instrument de stat". "Aceasta include operatiuni de spionaj, amestec si influenta", considera seful NCSC, care adauga ca "Rusia are in vizor guvernul Marii Britanii, precum si infrastructuri vitale ale tarii".

Martin admite totodata ca "marea majoritate a persoanelor si organizatiilor din Marea Britanie nu sunt tinte active ale statului rus".

Directorul NCSC considera ca "ghidul" transmis ministerelor are ca scop sa le ofere instrumente pentru a putea evalua riscurile inainte de a achizitiona servicii antivirus de la o companie.

Ca regula generala, Martin sfatuieste ministerele ca, "atunci cand considera ca accesul la informatii interne din partea statului rus ar presupune un risc pentru securitatea nationala, sa nu aleaga o companie antivirus cu sediul in Rusia", scrie Agerpres.

Martin a mai spus ca NCSC poarta discutii cu Kaspersky Lab, companie rusa cu sediul la Moscova si care are o prezenta semnificativa in Marea Britanie, "pentru a stabili controale care sa impiedice transferul de date catre statul rus".

Intr-o serie de declaratii facute postului BBC, cofondatorul acestei companii, Eugene Kaspersky, a declarat in urma cu cateva zile ca "nu este adevarat ca statul rus are acces la date, nu exista dovezi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.