Presedintele american Donald Trump a organizat vineri traditionala receptie de Craciun cu corpul de presa de la Casa Alba, la eveniment participand mai putine companii media fata de anul trecut, pe fondul boicotului unor ziaristi si sub incidenta unei vesti deloc placute pentru fostul magnat american, respectiv punerea sub acuzare a fostului sau consilier pe probleme de securitate nationala, Michael Flynn, transmite EFE.

Pentru multi ziaristi acreditati la Casa Alba, ceea ce era perceput in mod obisnuit drept o binevenita petrecere de sfarsit de an unde puteau uita pentru o clipa de intrebarile incomode pentru a bea un cocteil si a poza impreuna cu presedintele SUA, s-a transformat in acest an intr-o sursa de dileme.

Cu un presedinte care le taxeaza cu regularitate activitatea cu formula "stiri false", mai multi corespondenti la Casa Alba nu au fost in apele lor, ba unii dintre ei s-au simtit de-a dreptul ipocriti, la ideea de a ciocni un pahar sub vascul de la Casa Alba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat in ultimul an, comenteaza EFE.

In acest context, postul de televiziune CNN, una dintre tintele favorite ale lui Trump, a avut raspunsul cel mai extrem la invitatia lansata de presedinte, anuntand Casa Alba ca ziaristii sai vor boicota receptia. "Pe fondul constantelor atacuri ale presedintelui la adresa libertatii presei si a CNN, nu credem ca ar fi adecvat sa sarbatorim alaturi de el ca invitati ai sai", a anuntat postul de televiziune intr-un comunicat de presa difuzat marti.

Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a reactionat cu ironie la acest anunt, printr-un "in sfarsit, avem si o veste buna de la CNN", in timp ce Trump a recurs la mediul sau de exprimare favorit, Twitter, scriind: "Minunat, si noi ar trebui sa boicotam CNN. Este o pierdere de timp sa ne certam cu ei!"

Ziaristi de la institutii de presa foarte criticate de catre Trump, prezenti la receptie

In schimb, ziaristi de la alte institutii de presa foarte criticate de catre Trump, precum postul NBC si cotidianele The Washington Post si The New York Times, au decis sa asiste la receptie. "Nu este treaba noastra sa ne indignam pentru asta", a declarat pentru Politico corespondentul The New York Times, Peter Baker, care a adaugat ca "toti presedintii" au o relatie "antagonica" cu presa, doar ca Trump "vorbeste mai mult despre acest lucru".
Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Unii corespondenti nici macar nu au avut posibilitatea sa decida daca se alatura sau nu boicotului, dat fiind ca sotii Trump au organizat o singura petrecere pentru presa, in loc de doua, asa cum facea an de an fostul presedinte Barack Obama, in asa fel incat mai multi jurnalisti au ramas fara invitatie.

Printre ei s-a aflat si o jurnalista care a avut cele mai multe divergente cu purtatoarea de cuvant a Casei Albe. Este vorba despre April Ryan, corespondenta pentru postul africano-american American Urban Radio si colaboratoare a CNN, care are o experienta de 20 de ani ca ziarist acreditat la presedintia SUA. "Nu cred ca au uitat sa ma invite. Cred ca nu le plac. Ma dispretuiesc", a declarat Ryan pentru Washington Post.

In ciuda conflictelor constante cu presa, Trump a evitat polemica in timpul receptiei

Presedintele american a rostit o scurta alocutiune in care le-a transmis toate cele bune ziaristilor, ba a mers atat de departe incat i-a numit "prietenii mei din presa". "Melania si cu mine suntem incantati sa va primim la Casa Alba", a spus Trump, care a elogiat "robustetea" ziaristilor care il insotesc in tara si in strainatate. "Sper ca in seara aceasta sa puteti sa va simtiti bine alaturi de partenerii dumneavoastra de viata si de fiintele iubite, aici, in casa poporului, un loc special, in care se afla multa lume speciala, sau ma rog, multi dintre dumneavoastra", a adaugat Trump pe un ton de gluma, potrivit Politico.
Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Presedintele american a pastrat oferta traditionala din anii trecuti - bufet suedez si punci - dar a programat receptia pentru orele 14:00 in loc sa o organizeze seara, ceea ce a facut ca multi ziaristi sa nu poata veni, deoarece nu-si terminasera treaba, iar altii nu au reusit sa isi aduca partenerii de viata, care se aflau inca la serviciu, scrie Agerpres.

In plus, Trump si sotia sa, Melania, nu au facut fotografii cu participantii la receptie, intrerupand astfel o traditie pe care au respectat-o toti presedintii, de la George H. W. Bush (1989-1993) si pana la Obama. Potrivit obiceiului, presedintele si Prima Doamna petreceau trei ore facandu-si fotografii cu toti participantii prezenti la petrecerea de Craciun, care stateau la coada ca sa se imortalizeze cu cuplul prezidential.

Unii ziaristi au recunoscut totodata ca li s-a parut foarte straniu sa se afle in aceeasi incapere cu presedintele si sa nu-l poata intreba in legatura cu cazul Flynn, la care Trump a evitat sa reactioneze intreaga zi de vineri, anulandu-si chiar o conferinta de presa pe care o avea programata la orele pranzului. "Este o zi cu o stire atat de importanta, iar noi suntem aici, la o petrecere. A fost nitel ciudat", a comentat sub rezerva anonimatului pentru Periodico un ziarist care a asistat la petrecere.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.