Guvernul britanic a redus estimarile referitoare la cresterea economica si a revizuit in crestere planurile de imprumut pana in anii 2020, dar ministrul de Finante a anuntat miercuri o serie de masuri de suplimentare a cheltuielilor, pentru a recastiga alegatorii. 

Hammond a fost supus unor presiuni puternice de a se folosi de declaratia referitoare la buget, sustinuta miercuri in Parlament, pentru a recastiga simpatia populatiei pentru premierul Theresa May. Unii parlamentari, inca nemultumiti de esecul conservatorilor in alegerile de iulie, cerusera chiar demiterea lui Hammond pentru politica sa precauta fata de Brexit si finantele publice.

Hammond a parut insa relaxat si a facut chiar si glume, in timp ce a anuntat ca ii va ajuta pe britanici prin eliminarea unei taxe impuse in cazul a 80% din achiziitiile unei prime locuinte, mentinerea neschimbata a accizei pe carburanti si majorarea fondurilor alocate asistentei medicale, potrivit News.ro.

De asemenea, au fost alocate 44 de miliarde de lire sterline, dintre care 15 miliarde de lire vor fi fonduri noi, pentru o perioada de cinci ani, in vederea constructiei de 300.000 de locuinte pe an, pana la jumatatea anilor 2020, in contextul unui deficit acut de locuinte.

Pentru pregatirea Brexit, Hammond a alocat fonduri suplimentare de 3 miliarde de lire, raspunzand criticilor ca ministerele nu dispun de bani in acest scop.

Guvernul urmeaza sa se imprumute cu 29,1 miliarde de lire mai mult pana la sfrsitul anului fiscal 2021/22, comparativ cu o estimare facuta acum opt luni.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetara (OBR) anticipeaza ca economia britanica va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, sub ritmul de 2% prognozat in luna martie, reflectand impactul negativ al Brexitului.

Pentru 2019 si 2020, estimarile au fost reduse de la 1,7%, respectiv 1,9% la 1,3%. Pentru 2021 si 2022, avansul economic va ramane scazut, de 1,5% si 1,6%.

”OBR recunoaste faptul ca perspectiva economica este nefavorabila, intr-o perioada in care economia mondiala beneficiaza de o crestere sincronizata. Germania creste puternic, chiar si cresterea din Italia este peste cea din Marea Britanie”, a aratat Chris Scicluna, analist la Daiwa Capital Markets Europe.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Estimarea referitoare la deficitul bugetar, de 1,3% in anul fiscal 2021/22, este aproape dubla fata de previziunea anterioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.