Relatiile internationale nu mai pot sa fie ”tinute ostatice” ale unor politici ale fricii si disuasiunii nucleare, a avertizat vineri Papa Francisc, indemnand lumea sa adopte, in schimbul lor, un viitor fara arme nucleare, relateaza The Associated Press.

Francisc a sustinut un discurs in fata unor laureati ai Nobelului pentru Pace, oficiali de la ONU si NATO si diplomati din tarile care detin arma nucleara, in cadrul acestei conferinte de doua zile, la Vatican, menite sa galvanizeze o sustinere mondiala fata de inlocuirea politicii disuasiunii nucleare din timpul Razboiului Rece cu o politica a dezarmarii nucleare.

Papa argentinian a deplans, in acest discurs, in Sala Clementina a Palatului Apostolic, faptul ca actualele tensiuni ar putea sa afecteze eforturile in vederea dezarmarii nucleare.

Insa el a subliniat ca bazarea pe aceste arme ”nu creeaza altceva decat un fals sentiment de securitate” si ca orice folosire a lor, inclusiv accidentala, ar fi ”catastrofala” pentru umanitate si mediu.

”Relatiile internationale nu pot sa fie tinute ostatice de forta militara, intimidarea reciproca si paradele arsenalelor nucleare”, a declarat Suveranul Pontif.

Presedinta Campaniei Internationale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureata a Nobelului pentru Pace, a subliniat ca un nou tratat ONU care indeamna la eliminarea armamentului nuclear va avea consecinte inclusiv asupra puterilor nucleare care refuza sa il semneze, scrie News.ro.

Tratate care interzic armamentul chimic si biologic au reprezentat un prim pas crucial catre scoaterea in afara legii a unor asemenea arsenale si exercita presiuni asupra tarilor care detin aceste tipuri de armament sa se dezarmeze, a argumentat Beatrice Fihn.

”Daca dreptul international spune ca sunt interzise, atunci (puterilor nucleare) le va fi mai greu sa-si justifice deciziile de a moderniza si investi in noi tipuri de armament”, a declarat Fihn vineri, pentru AP, in marja conferintei pe tema dezarmarii de la Vatican.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Campania lui Fihn a fost distinsa anul acesta cu Premiul Nobel pentru Pace in contul rolului sau hotarator in sustinerea tratatului ONU.

Prin pozitia sa, Suveranul Pontif se alatura campaniei care a dat un nou tratat ONU ce indeamna la eliminarea armamentului atomic.

Intre vorbitori s-a aflat Masako Wada, o supravietuitoare a bombardamentului atomic de la Nagasaki si care a devenit una dintre cele mai puternice voci ale dezarmarii nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.