Presedintele american Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, au semnat joi, la Beijing, acorduri comerciale in valoare de 253,4 miliarde de dolari. 

Acordurile comerciale au fost semnate in sectoare precum: energie, automobile, aeronautica, industria agroalimentara si electronica. Printre beneficiari, figureaza companii din SUA, printre care se numara Caterpillar, General Electric, Honeywell sau Qualcomm.

Valoarea totala a acordurilor poate sa varieze intrucat unele dintre ele sunt doar protocoale de acord neangajante.

"Aceasta este cu adevarat un miracol", a declarat ministrul chinez al Comertului, Zhong Shan, informeaza Agerpres.ro.

Valoarea totala a acordurilor depaseste 250 de miliarde de dolari si dovedeste dorinta presedintelui american de a reduce deficitul comercial inregistrat de tara sa, in legatura cu China.

Donald Trump a dat asigurari ca nu va mai reprosa Beijingului deficitul comercial pe care cele doua tari il inregistreaza.

"Nu reprosez acest lucru Chinei. Cine poate reprosa unei tari ca profita de o alta tara in beneficiul cetatenilor sai? In schimb, reprosez acest lucru precedentelor administratii americane care a permis ca acest deficit comercial incontrolabil sa se formeze si sa creasca", a spus Donald Trump, dupa un summit cu presedintele chinez Xi Jinping.

Potrivit informatiilor oficiale publicate de autoritatile din Beijing, in primele zece luni din acest an, China a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 223,6 miliarde de dolari in relatia cu SUA. Valoarea presupune o crestere cu 8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.