Carles Puigdemont, liderul catalan destituit, s-a predat politiei belgiene, a anuntat duminica postul public de radio VRT, potrivit Reuters. Informatia este publicata si de agentia de presa spaniola EFE, care citeaza surse apropiate spetei. EFE mentioneaza ca Puigdemont a venit insotit de avocatul sau, scrie Digi24.ro.

Procurorii belgieni, care au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Puigdemont si a patru fosti oficiali catalani, va informa presa in legatura cu acest caz la ora 13:00 GMT, noteaza Agerpres.

Puigdemont si alti patru fosti ministri catalani sunt vizati de justitia spaniola pentru cinci infractiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzatoare a fondurilor publice si insubordonare in legatura cu rolul lor in declaratia unilaterala de independenta adoptata de parlamentul catalan la 27 octombrie.

La o zi dupa vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constitutionale exceptionale pentru a-i destitui pe liderii catalani si a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevazute la 21 decembrie.

Noua membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat sa se prezinte in fata unui tribunal din Madrid. Judecatoarea Curtii Nationale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventiva, cu exceptia unuia singur, eliberat pe o cautiune de 50.000 de euro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.