Un procuror spaniol a cerut Audientei Nationale un mandat de arestare european pe numele presedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, relateaza Euronews si The Associated Press.

De asemenea, opt ministri catalani destituiti au fost incarcerati joi de o judecatoare spaniola de instructie de la Madrid dupa declararea independentei ”republicii catalane”, relateaza BBC News si The Associated Press.

Procurorul a cerut mandate de arestare si pe numele altor patru fosti ministri, scrie AP.

El a adresat aceasta petitie judecatoarei de instructie Carmen Lamela, dupa ce presedintele destituit al Cataloniei nu s-a prezentat la Adunarea Nationala, unde a fost convocat la audieri intr-o ancheta cu privire la rebeliune, dupa ce Parlamentul catalan a declarat independenta ”republicii catalane” fata de Spania pe 27 octombie.

Puigdemont si unii din ministrii sau au fugit la Bruxelles dupa declaratia de independenta si au anuntat ca nu vor da curs convocarii.

Lamela a interogat anterior alti noua fosti ministri catalani, scrie News.ro.

Procuratura a cerut ca opt sa fie incarcerati, iar unul sa fie eliberat pe cautiune

In total 14 consilieri au fost convocati joi la Madrid de judecatoarea de instructie de la Adunarea Nationala, o jurisdictie specializata in dosare complexe.

Opt ministri catalani, incarcerati

Judecatoarea de instructie Carmen Lamela a dispus incarcerea a noua fosti membri ai Guvernului catalan destituit, pe timpul anchetei cu privire la razvratire, rebeliune si deturnare de fonduri publice, scrie The Associated Press.

Ea a dat astfel curs solicitarii procuraturii, care instrumenteaza un caz penal cu privire la declaratia de independenta a Parlamentului catalan de pe 27 octombrie.

Judecatoarea a stabilit o cautiune in valoare de 50.000 de euro pentru unul dintre cei noua fosti membri ai Cabinetului catalan si a precizat ca acesta va fi eliberat dupa ce plateste cautiunea.

Guvernul spaniol a plasat Catalonia sub tutela, vineri, la cateva ore dupa proclamarea ”republicii catalane”.

Madridul a destituit Cabinetul catalan, a dizolvat Parlamentul regional si a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.