Senatorii spanioli au aprobat fara vreo surpriza - cu 214 la 47 voturi si o abtinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constitutiei, care permite statului sa preia controlul asupra unei comunitati autonome ”daca nu-si respecta obligatiile impuse de Constitutie sau alte legi”

Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea sa aplice masuri fara precedent, inclusiv destituirea presedintelui separatist al Cataloniei Carles Puigdemont si cabinetului acestuia.

Senatul spaniol il autorizeaza totodata pe Rajoy sa plaseze sub tutela Parlamentul catalan.

O sedinta a Consiliului de Ministri urmeaza sa aiba loc vineri seara.

Acest vot a avut loc imediat dupa ce Parlamentul catalan a declarat independenta regiunii si infiintarea unui nou ”stat independent sub forma unei republici”, in urma unui vot boicotat de catre deputatii opozitiei.

In rezolutie, Executivul catalan este indemnat sa negocieze recunoasterea acestui stat in strainatate, in pofida faptului ca nicio tara nu si-a exprimat sustinerea fata de separatisti.

Guvernul spaniol urmeaza sa decida cum si cand va aplica aceste masuri.

Madridul a subliniat ca este vorba despre niste masuri temporare vizand sa restaureze legalitatea in aceasta regiune din nord-estul Spaniei, un motor economic al regatului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.