Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a urat ”mari reusite” lui Xi Jinping in urma realegerii acestuia la conducerea Partidului Comunist chinez (PCC) intr-un mesaj de felicitare foarte retinut. ”Acum unii pot sa-i spuna regele Chinei”, afirma Donald Trump, care l-a felicitat pe Xi la telefon. 

In textul de patru fraze, adresat miercuri, dar publicat joi de agentia oficiala KCNA, Kim isi ”exprima convingerea ca relatiile dintre cele doua partide si cele doia tari se vor dezvolta in interesul populatiilor celor doua tari”, informeaza News.ro.

El i-a transmis ”sincere felicitari” presedintelui chinez. Retinerea sa contrasteaza cu entuziasmul din 2012, cand Xi a obtinut primul mandat.

Beijingul este de mult timp binefacatorul economic si aliatul Phenianului, pe care l-a salvat de la infrangere in Razboiul Coreei (1950-1953). Insa in ultimele luni relatiile li s-au deteriorat din cauza programelor nord-coreene nuclear si balitic, care i-au determinat pe chinezi sa accepte o inasprire a sanctiunilor ONU.

China era acuzata de mult timp ca nu aplica sanctiunile ONU impuse Coreei de Nord, in pofida faptului ca le-a votat. Beijingul vrea sa aduca Phenianul la masa negocierilor, cu scopul de a-i limita ambitiile nucleare, insa da semne de iritare fata de vecinul sau imprevizibil.

Dupa multiple tiruri de rachete si al saselea test nuclear nord-coreean, Beijingul a sustinut impunerea unor noi sanctiuni la ONU, care, intre altele, interzic exporturi nord-coreene de carbune si minereu de fier si reduc aprovizionarile cu petrol.

Pe de alta parte, presedintele american Donald Trump a discutat miercuri, la telefon cu XI, pe care l-a felicitat la inceputul celui de-al doilea mandat de cinci ani la sefia partidului unic.

Trump a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter ca l-a felicitat pe omologul sau chinez cu ocazia acestei ”ridicari extraordinare” si ca au discutat despre Coreea de Nord si relatiile comericale.

Intr-un interviu cu Lou Dobbs de la Fox Business Network, dupa convorbire, Trump a apreciat ca ascesniunea lui XI este un lucru care ”practc nu s-a mai intamplat vreodata in China”.

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

”El este un om puternic. Eu cred ca este o persoana foarte buna. Oameni spun ca avem cea mai buna relatie de la presedinte la presedinte, pentru ca el este numit si presedinte. Acum unii pot sa-i spuna regele Chinei. Dar i se spune presedinte”, a spus el, apreciind ca au o relatie deosebit de puternica.

Sef al partidului unic, sef al statului si sef al armatei de la venirea sa la putere, la sfarsitul lui 2012, Xi Jinping a acumulat puterile la varful celei de a doua puteri economice mondiale.

La cel de-al XIX-lea Congres cincinal al PCC, el a obtinut un nou mandat de cinci ani de secretar general, inconjurat de o echipa de conducere din care nu face vreun presupus succesor.

Trump si Xi urmeaza sa se intalneasca luna viitoare in China, in cadrul primului turneu al locatarului casei Albe in Asia.

Seful statului american a declarat ca se va duce ”la Beijing si in alte locuri, oriunde ii va place (lui Xi) sa ma duca”, exprimandu-si speranta ca aceasta vizita sa fie ”istorica si pozitiva” si sa inregistreze progrese in dosarul nord-coreean.

Citeste si:
Mesajul pe care Xi Jinping i l-a transmis la telefon lui Zelenski....
Mesajul pe care Xi Jinping i...

In cadrul acestu turneu, Trump viziteaza de asemenea, in perioada 2-14 noiembrie, Japonia, Coreea de Sud, Viternamul si Filipinele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.