Primarul Ankarei, Melih Gokcek, aflat in post din 1994, si-a anuntat demisia in urma unor presiuni din partea presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care cauta sa-si consolideze puterea si sa faca schimbari in partid in perspectiva alegerilor din 2019, relateaza AFP.

Gokcek, in varsta de 68 de ani, primarul cu cel mai indelungat mandat in Turcia, este unul dintre primarii celor trei mari orase turce care s-au opus o vreme indemnurilor lui Erdogan de a demisiona.

Cu voia lui Allah voi reuni Consiliul Municipal sambata, le voi spune adio membrilor prieteni din Consiliu si imi voi da demisia”, a scris Gokcek pe Twitter luni, la finalul unei intalniri cu presedintele Erdogan, care l-a primit la palatul prezidential.

El a acuzat anul acesta inamicii Turciei ca au provocat cutremure pentru a face rau economiei tarii, iar despre Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza ca se afla in spatele puciului esuat din iulie 2016, afirma ca isi controleaza sustinarorii cu ajutorul unor spirite.

Erdogan a insistat saptamana trecuta ca primarul Ankarei sa se supuna indemnului sau de a demisiona.

”Ceea ce este necesar trebuie facut intr-o scurta perioada de timp”, spunea el, avertizand ca Partidul sau al Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) va adopta masuri impotriva primarilor care refuza sa se supuna.

Primarul orasului Bursa, Recep Altepe, si-a anuntat demisia luni, iar primarul din Balikesir Edip Ugur a dat publicitatii o declaratie cu privire la o eventuala demisie.

Primarul AKP din Istanbul Kadir Topbas si-a anuntat demisia in septembrie, dupa 13 ani de mandat.

Erdogan, care a subliniat adesea ca unele parti ale partidului sau sufera de ”uzura”, cauta sa ”improspateze” AKP inaintea alegerilor din 2019.

Alegerile municipale prevazute in martie 2019 vor da tonul unui an decisiv pe plan politic, in care sunt prevazute alegeri legislative si prezidentiale in noiembrie.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.