Carles Puidgemont, liderul catalan, mai are la dispozitie o ora sa renunte la planurile de independenta. In caz contrar, Catalonia risca sa isi piarda autonomia. Ultimatului oferit de Spania expira la ora locala 10:00, 11:00 ora Romaniei. 

Publicatia britanica BBC News scrie ca Puidgemont va lansa o campanie mult mai agresiva daca guvernul spaniol retrage autonomia Cataloniei.

Cu 24 de ore inainte de a expira termenul, vicepresedinta Guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a confirmat ca Madridul va incerca sa suspende partial sau total autonomia Cataloniei, daca separatistii nu renunta la declararea independentei.

Daca nu va satisface solicitarea adresata de Guvern, "domnul Puidgemont va provoca aplicarea articolului 155 al Constitutiei", ce permite suspendarea autonomiei, a afirmat Soraya Saenz de Santamaria, potrivit Digi24.ro.

Articolul 155 poate fi declansat doar de o majoritate absoluta a senatorilor si ii poate permite Guvernului central sa preia controlul asupra tuturor sau doar a unei parti a competentelor delegate.

Seful conservator, Mariano Rajoy, a declarat ca, in cazul unei declaratii de independenta, Guvernul ar putea recurge la suspendarea autonomiei regiunii, masura care a fost aplicata si in anul 1934, dupa proclamarea unui "stat catalan al Republicii federale spaniole".
”Singurul lucru pe care i-l cer domnului Puigdemont este sa actioneze cu bun simt si echilibru”, a declarat anterior seful Guvernului conservator Mariano Rajoy, in cadrul aceleiasi sesiuni parlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.