Un oficial nord-coreean a reafirmat luni angajamentul Phenianului fata de dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu raza lunga de actiune care sa ajunga ”de-a lungul Coastei de Est a teritoriului american” si a subliniat ca aceasta tara paria nu este interesata de diplomatia cu Statele Unite pana nu atinge acest obiectiv, relateaza CNN.

Coreea de Nord nu exclude calea diplomatica, insa ”inainte sa ne angajam in diplomatie cu administratia Trump vrem sa transmitem mesajul clar ca RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) dispune de o capacitate defensiva si ofensiva fiabila in vederea contracararii oricarei agresiuni a Statelor Unite”, a declarat acest oficial pentru CNN.

Aceste declaratii reprezinta o adevarata sfidare la care Statele Unite si administratia Trump sa reflecteze, in urma mesajelor contradictorii ale acestora cu privire la eforturile diplomatice privind Nordul.

Secretarul general al Casei Albe John Kelly aprecia saptamana trecuta ca americanii ar trebui sa fie ingrijorati de capacitatea Coreei de Nord de a atinge Statele Unite cu o racheta ballistica intercontinentala. El le spunea unor jurnalisti ca, in cazul in care amenintarea creste ”dincolo de nivelul din prezent, ei, bine, sa speram ca diplomatia functioneza”.

Kelly: Phenianul "dezvolta un vehicul nuclear care reintra (in atmosfera) destul de bun"

Pentru ca o racheta sa loveasca cu succes o tinta, ea trebuie sa reintre in atmosfera fara sa se dezintegreze.

Prin aceste declaratii, Kelly pare sa sugereze ca Washingtonul crede ca Phenianul se apropie de o realizare-cheie in programul sau balistic.

Oficialul nord-coreean citat a declarat pentru CNN ca mai sunt necesare doua etape pana la atingerea obiectivului sau - o ICBM fiabila.

O etapa este detonarea nucleara deasupra solului, precum cea evocata de ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho luna trecuta la ONU, unde a sugerat ca liderul nord-coreean Kim Jong-un are in vedere sa detoneze ”o bomba cu hidrogen fara precedent” deasupra Oceanului Pacific, dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat cu ”distrugerea completa” a Coreei de Nord.

Cealalta etapa este ”testarea unei ICBM cu raza lunga de actiune capabila sa atinga (Insula) Guam si (sa treaca) chiar mai departe” de ea
, declara acest oficial.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Ambele etape sunt necesare pentru ca RPDC sa transmita un ”mesaj clar” administratiei Trump, potrivit caruia detine o disuasiune nucleara eficienta, subliniaza acest oficial, scrie News.ro.

Unul dintre aceste doua teste ar putea sa coincida cu exercitiile navale comune americano-sud-coreene care au inceput luni si dureaza zece zile sau cu turneul lui Trump in Asia prevazut luna viitoare, a adaugat el

Phenianul considera ca aceste exercitii militare sunt o repetitie a unei invazii americane, in timp ce Washingtonul subliniaza ca ele sunt pur defensive.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a subliniat duminica faptul ca isi va continua eforturile diplomatice cat mai mult timp posibil, in pofida zanganitului armelor pe ambele tarmuri ale Pacificului.

”Aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba”, a declarat Tillerson in emisiunea CNN "State of the Union".

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.