Fortele irakiene si cele kurde au avut un schimb de focuri cu rachete Katiusa, la sud de provincia Kirkuk. Potrivit unei surse locale de securitate, mai multi luptatori din trupele kurde au fost raniti. 

Guvernatorul de Kirkuk, Najmaldin Karim, i-a indemnat pe locuitori sa iasa pe strazi inarmati pentru a proteja zona, transmite reteaua media kurda Rudaw, potrivit Digi24.ro.

Departamentul de Aparare al SUA le-a cerut fortelor irakiene si kurde sa evite "actiuni suplimentare", care s-ar putea abate de la obiectul comun al celor doua tabere, acela de a lupta impotriva jihadistilor ISIS.

SUA a furnizat arme fortelor irakiene si celor peshmerga (luptatorii kurzi) pentru a lupta impotriva teroristilor.

Trupele irakiene au pornit in recucerirea unei baze militare si unor campuri petrolifere, detinute de trei ani de kurzi, in provincia Kirkuk.

„Fortele irakiene si unitatile de mobilizare populara avanseaza din Taza Khormatu, din sudul orasului Kirkuk”
, a anuntat Consiliul de securitate kurd pe Twitter.

La marginea orasului, fortele irakiene au solicitat celor peshmerga sa se retraga de pe pozitii.

Consiliul de securitate kurd este de parere ca trupele irakiene au ca obiectiv recucerirea bazei K1 a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupata de trupele peshmerga din iunie 2014. De asemenea, acelasi Consiliu sustine ca fortele irakiene vizeaza si campurile petrolifere din Kirkuk, campuri care asigura 40% din exporturile petroliere ale Kurdistanului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.