Presedintele SUA Donald Trump a anuntat vineri ca nu va certifica faptul ca Iranul se conformeaza prevederilor acordului nuclear si a amenintat ca SUA se va retrage din acest acord in cazul in care Congresul si aliatii SUA nu vor accepta sa il faca mai strict.

"Nu vom continua pe un drum ale carui concluzii previzibile sunt mai multa violenta si mai multa teroare", a declarat presedintele SUA.

"In cazul in care nu vom putea ajunge la o solutie impreuna cu Congresul si cu aliatii nostri acordul va fi inchis. Este supus revizuirii si participarea noastra poate fi anulata oricand de mine, in calitate de presedinte",
a subliniat Trump.

"Istoria a aratat cu cat ignoram mai mult o amenintare, cu atat devine mai periculoasa",
a afirmat Trump la inceputul discursului sustinut la Casa Alba, reamintind de reprimarea revolutiei iraniene in 1979 si de atacurile apropiatilor Iranului impotriva Statelor Unite.

Trump: Cele doua lozinci favorite ale regimului iranian sunt "Moarte Americii!" si "Moarte Israelului!"

"Agresiunea dictaturii iraniene continua si astazi", a subliniat Donald Trump, numind guvernul de la Teheran "un regim fanatic" care sponsorizeaza terorismul si desfasoara rachete care ameninta trupele SUA si ale aliatilor.

O lege il obliga pe presedintele american sa spuna Congresului, la fiecare 90 de zile, daca Iranul respecta textul si daca ridicarea sanctiunilor este in interesul Statelor Unite, scrie News.ro.

Donald Trump a ”certificat” pana acum acordul, insa a anuntat zilele acestea ca termenul urmator - care cade duminica - va fi crucial.

Necertificarea acordului trimite mingea in terenul Congresului si ar provoca o puternica incertitudine cu privire la viitorul acestui text. Legea ii da Congresului, in cazul unei ”necertificari”, un termen de 60 de zile sa decida daca sa reimpuna sau nu sanctiunile ridicate.

Documentul incheiat in 2015 intre Teheran si marile puteri vizeaza sa garanteze caracterul pasnic si civil al programului nuclear iranian in schimbul unei ridicari treptate a sanctiunilor impuse Iranului.

Reactii pe scena internationala dupa decizia lui Trump

Reactiile marilor puteri mondiale nu au intarziat sa apara: Rusia, Marea Britanie, Germania si Franta regreta alegerea presedintelui SUA, Israel si Arabia Saudita saluta “decizia curajoasa” a liderului de la Casa Alba, relateaza presa internationala.

“Il felicit pe presedintele Trump pentru decizia sa curajoasa de a infrunta regimul terorist iranian”
, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Arabia Saudita a precizat, intr-un comunicat, ca sustine si saluta “strategia ferma a presedintelui Trump cu privire la Iran”.

In schimb, Moscova a criticat strategia lui Trump cu privire la Iran, Ministerul Afacerilor Externe calificand-o, potrivit Le Monde, drept “retorica agresiva si amenintatoare” si subliniind ca acordul cu Teheran ramane intact. Ministerul consider ca decizia lui Trump de nu certifica acordul nu va avea un impact direct asupra punerii in aplicare a textului si este doar “un element de dezbatere interna” in SUA.

Paris, Londra si Berlin au anuntat ca raman angajate in acord
, intr-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Emmanuel Macron. Cei trei s-au declarat ingrijorati de posibilele implicatii ale deciziei lui Trump.

La Bruxelles, Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa,a declarat ca Washingtonul nu poate anula unilateral acordul.
“Nu ne putem permite sa anulam un acord nuclear care este efficient. Nu este un acord bilateral. Comunitatea internationala, inclusive Uniunea Europeana, a indicat clar ca acordul este si va continua sa fie valabil”, a spus Mogherini.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat ca Statele Unite sunt “mai singure ca niciodata in complotul lor impotriva poporului iranian”. “Natiunea iraniana nu a cedat niciodata unei presiuni din afara si nu o va face niciodata (…) Declaratiile lui Trump include insulte si acuzatii nefondate”, a spus Rohani. El a mai afirmat ca Trump “nu a citit dreptul international” si se pare ca nu stie “ca acordul nu a fost unul bilateral, intre Iran si SUA”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.