Senatorul PNL, George Stanga, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a depus un amendament la legea privind sistemul unitar de pensii, prin care persoanele care au locuit cel putin de 30 de ani in municipiul Galati si pe o raza de opt kilometri in jurul orasului, ar putea beneficia de o reducere a varstei de pensionare cu doi ani, odata cu includerea acestei zone pe lista celor afectate de poluare remanenta.

"Am avut in dezbatere, la Comisia de Mediu, o propunere de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, si anume, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in municipiul Galati sau pe o raza de opt kilometri in jurul municipiului Galati, vor avea posibilitatea, daca acest act normativ va fi adoptat in plenul celor doua camere, sa se pensioneze cu doi ani mai devreme fara a li se scadea cuatumul pensiei", a spus senatorul.

El a precizat ca amendamentul depus in acest sens a primit deja aviz favorabil in Comisia de Mediu de la Senat, astfel incat, municipiul Galati ar putea fi inclus in lista zonelor afectate de poluare remanenta.

"Am avut cateva argumente destul de puternice. In anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel national, orasul Galati era pe primul loc in topul celor mai poluate orase din Romania. De asemenea, in perioada 2007-2008, instalatiile de la Arcelor Mittal au evacuat in atmosfera aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluanta sectie a combinatului a fost Uzina cocsochimica care momentan este inchisa, dar faptul ca in perioada in care a functionat la parametrii maximi a poluat foarte mult orasul nostru. Stau si acum argument amenzile aplicate de reprezentantii Garzii de Mediu Galati si, conform unei statistici, doar in primele sase luni ale anului 2008 amenzile cumulate au fost in valoare de 3 miliarde de lei vechi", a mai spus Stanga.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, sunt localitati ai caror cetateni beneficiaza de o astfel de reducere a varstei de pensionare dupa ce au fost incluse pe lista zonelor afectate de poluare remanenta, insa nu atat de pronuntata cum a fost in cazul municipiului Galati.

"Consider ca e un pas inainte acceptarea acestui amendament pe lista repectiva”, a mai spus Stanga.

Senatorul spera ca pana la sfarsitul anului, dupa parcurgerea tuturor pasilor procedurali de la Senat si Camera Deputatilor, amendamentul sa fie aprobat si inclus in lege.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.