In total 90% dintre cei 2,26 de milioane de catalani care au votat duminica s-au pronuntat pentru independenta, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului Cataloniei Jordi Turull, precizand ca aproape 8% dintre votanti au respins independenta, iar restul voturilor au fost albe sau nule, relateaza The Associated Press.

Turull a precizat dupa miezul noptii de duminica spre luni ca intre aceste 2,26 de milioane de buletine de vot nu se afla si cele confiscate de politia spaniola in cursul descinderilor violente de duminica care au vizat sa opreasca votul.

Cel putin 844 de persoane si 33 de politisti au fost ranite in cursul descinderilor violente ale politiei.

In Catalonia sunt inregistrati in total 5,3 milioane de alegatori.

Maduro: Premierul Spaniei trebuie sa raspunda pentru ce s-a intamplat

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat violentele din Spania care au patat referendumul contestat pe tema independentei Cataloniei. El a denuntat intr-o emisiune saptamanala de televiziune faptul ca politia spaniola a comis o ”reprimare brutala” a alegatorilor.

Maduro a apreciat ca premierul spaniol Mariano Rajoy ”trebuie sa raspunda in fata lumii despre ceea ce s-a intamplat in Catalonia”.

Guvernul sau a fost acuzat de opozitie, Statele Unite si alte guverne de faptul ca si-a atacat cu brutalitate poporul in cursul protestelor din ultima perioada. Guvernul Rajoy a indemnat la inasprirea sanctiunilor impuse Caracasului.

Sindicatul CCOO, unul dintre principalele doua sindicate din Spania, a indemnat la organizarea unei greve generale in Catalonia marti, in semn de protest fata de violentele de care au dat dovada politia in cursul referendumului catalan de secesiune.

Sindicatul a subliniat ca indeamna la greva ”cu scopul de a condamna violenta folosita de fortele de securitate ale statului pentru a opri referendumul”.

CCOO a indemnat, de asemenea, la organizarea unui miting de protest in fata primariilor din Catalonia.

Presedintele regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, a anuntat ca isi va respecta angajamentul de a declara unilateral independenta in cazul in care tabara ”da” obtine o victorie in urma referendumului de secesiune fata de Spania.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Intr-un discurs televizat, pe care l-a sustinut dupa inchiderea sectiilor de votare, Puigdemont a subliniat ca regiunea ”si-a castigat dreptul de a deveni un stat independent”.

El a precizat ca potrivit legii adoptate de catre Parlamentul catalan, o victorie cu peste 50% din voturi a taberei ”da” va antrena declararea independentei in 48 de ore de la consultare, indiferent care a fost prezenta la vot in aceasta regiune cu 5,3 milioane de alegatori.

Curtea Constitutionala a suspendat aceasta lege, insa Guvernul Puigdemont a organizat consultare.

Astazi (duminica), Spania a scris alta pagina rusinoasa a istoriei sale cu Catalonia. Voi adresa un apel direct Uniunii Europene” si anume sa examineze presupuse incalcari ale drepturilor omului de catre Guvernul spaniol duminica, a declarat Puigdemont.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Principala formatiune separatista din Catalonia a indemnat Guvernul regional sa declare independenta fata de Spania in urma interventiei violente care a patat referendumul.

Liderul principalei formatiuni de opozitie spaniole a apreciat ca referendumul organizat duminica in Catalonia ”a pervertit conceptul de democratie” si a indemnat autoritatile centrale sa inceapa negocieri cu liderii catalani.

Secretarul general al Partidului Socialist Pedro Sanchez a dat vina acestei ”crize institutionale grave” atat pe Guvernul national al premierului Mariano Rajoy, cat si pe Guvernul regional al lui Carles Puigdemont.

El a condamnat Cabinetul lui Rajoy pentru faptul ca a ordonat politiei sa ia cu asalt alegatori cu scopul de a opri acest referendum suspendat, insa a declarat ca il sustine pe Rajoy, rivalul sau politic, in semn de sustinere a stabilitatii Spaniei intr-un moment de criza profunda.

Citeste si:
Virusul, descoperit în apa reziduală colectată din Barcelona în...
Virusul SARS-CoV-2,...

Sanchez a declarat ca votul ”consacra continuarea luptei Guvernului catalan, creand doar disensiuni, fara sa ofere vreo solutie”.

Judecatori din regiunea Catalonia urmeaza sa ancheteze politia regionala catalana din cauza ca nu ar fi respectat hotarari ale instantei de a opri referendumul.

Cea mai inalta instanta din regiune a precizat ca sase tribunale vor ancheta diverse cazuri in care politia regionala nu a actionat sa opreasca votul, suspendat de Curtea Constitutionala spaniola.

Agenti din cadrul celor doua forte nationale spaniole de politie - Garda Civila si Politia Nationala - au efectuat descinderi cu scopul de a confisca cutii cu voturi si a inchide unele sectii de votare. Sute de persoane au fost ranite in urma unor violente in aceste riaduri.

Premierul Spaniei: In Catalonia nu a avut loc vreun vot pe tema independentei

Politia catalana si-a limitat participarea la indemnarea alegatorilor sa paraseasca sectii de votare organizate in scoli pe care acestia le-au ocupat peste noapte.
Citeste si:
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a...
O femeie de 115 ani din...

Premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat ca in Catalonia nu a avut loc vreun vot pe tema independentei.

Intr-un discurs televizat, imediat dupa inchiderea urnelor in regiunea din nord-estul tarii, Rajoy a subliniat ca marea majoritate a catalanilor nu a ”a dat curs scenariului secesionistilor”. El nu a furnizat vreo dovada in acest sens.

Rajoy a apreciat ca referendumul pe tema independentei a servit numai sa arate disensiunile. El a multumit politiiei spaniole, apreciind ca aceasta a actionat ”cu fermitate si seninatate” fata de referendum.

Politia spaniola antirevolta a intrat cu forta in sectiii de votare in intreaga catalonie intr-o incercare de a opri consultarea.

Aceste forte i-au batut pe unii alegatori.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.