Fondul suveran al Norvegiei a atins valoarea de un trilion de dolari, astfel, fiecare cetatean al tarii detine aproximativ 200.000 de dolari. 

Fondul a depasit valoarea de un trilion de dolari ca urmare a evolutiei dolarului pe pietele internationale si a cresterii actiunilor la nivel mondial.

In felul acesta, fiecare dintre cei 5,3 milioane de cetateni detine 189.000 de dolari in fondul suveran. Acestia ar urma sa finanteze bunastarea tarii in momentul in care resursele de petrol se vor termina. Pana in acel moment, guvernul are permisiunea de a retrage doar sume mici, pe care este obligat sa le returneze pana la sfarsitul anului.

Seful diviziei de Investment Management al bancii centrale din Norvegia, Ungve Slyngstad, a catalogat valoarea fondului ca "nemaipomenita": "Nu cred ca s-a asteptat cineva ca fondul sa atinga un trilion de dolari atunci cand s-au facut primele transferuri, in 1996", informeaza Stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.