Turcia, prin presedintele Recep Tayyip Erdogan, ameninta cu interventia militara in Irak in cazul in care situatia o va cere. 

Referendumul pentru independenta a alertat toate statele din zona: Irak, Iran, Turcia si Siria, in toate existand zone locuite de kurzi.

”Armata noastra nu este degeaba la granita (n.red.: cu Irak). Am putea ajunge acolo brusc, intr-o noapte”
, a declarat Erdogan, potrivit Mediafax.ro.

Presedintele Turciei a punctat faptul ca va lua masuri economice, politice si militare impotriva kurzilor din Irak, in cazul in care acestia vor continua demersurile pentru a declara independenta.

”Sa vedem unde si prin ce mijloace isi vor vinde petrolul. Noi avem robinetul. In momentul in care il inchidem va fi sfarsitul”, a mai afirmat Erdogan.

Liderul de la Ankara a tinut sa precizeze si faptul ca frontiera cu Irakul a fost deja inchisa pe o directie si urmeaza sa fie inchisa in intregime.

Peste 93% dintre participantii la vot au ales independenta provinciei. In total, este vorba despre circa 30 de milioane de oameni, kurzii devenind astfel cel mai mare grup etnic fara stat propriu.

Aparitia unui stat Kurdistan independent ar putea genera conflicte in Orientul Mijlociu.

Parlamentul de la Bagdad si-a dat deja acordul ca armata din Irak sa intervina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.