In asteptarea rezultatelor referendumului pe tema independentei Kurdistanului irakian, tensiunile au crescut si mai mult la Bagdad, care a dispus desfasurarea armatei in zonele disputate intre puterea centrala si aceasta regiune autonoma. 

Daca verdictul acestui scrutin, asteptat marti seara, nu lasa vreo urma de indoiala, in contextul in care majoritatea kurzilor se afla in tabara ”da”, visul lor de independenta vechi de un secol nu se va transforma in realitate in viitorul apropiat.

Presedintele Kurdistanului irakian Massoud Barzani a declarat ca acest vot nu va fi urmat imediat de o declaratie de independenta, ci va marca inceputul unor ”discutii serioase” cu Bagdadul in vederea solutionarii contencioaselor.

Insa aceste ”discutii” vor fi tensionate, iar riscul unei escaladari este mare, in fata refuzului puterii centrale de a vedea Irakul amputat de regiunea sa de nord.

La doar cateva ore dupa inceperea referendumului, luni, Parlamentul irakian de la Bagdad - in prezenta deputatilor arabi si in absenta colegilor lor kurzi -, a adoptat o rezolutie ”care cere comandantului suprem al armatei (premierul Haider al-Abadi) sa desfasoare fortele in toate zonele” disputate de Bagdad si regiunea Kurdistan.

WASHINGTONUL, ”PROFUND DEZAMAGIT”

Aceste regiuni sunt bogate: regiunea petroliera Kirkuk si sectoare din Ninive, Diyala si Saladin. Cea mai mare parte a lor a fost cucerita de catre peshmerga - combatanti kurzi - in 2014, in contextul unui haos care a domnit in tara dupa ofensiva jihadistilor din gruparea Statul Islamic.

”Daca exista infruntari in aceste zone, sarcina fortelor federale va fi sa aplice legea”,
a precizat un purtator de cuvant al biroului premierului irakian, potrivit News.ro.

Din punct de vedere constitutional, Guvernul este obligat sa se conformeze acestui vot al deputatilor, insa aceasta desfasurare nu a fost constata luni pe teren.

In strainatate, acest scrutin organizat de catre Barzani a fost din nou criticat luni.

”Statele Unite sunt profund dezamagite de decizia Guvernului regional al Kurdistanului de a tine astazi (luni) un referendum unilateral cu privire la independenta”, a anuntat luni seara intr-un comunicat Departamentul de Stat, exprimandu-si temea ca acest scrutin ar putea ”sa amplifice instabilitatea si dificultatile” in regiune.

”Statele Unite sustin un Irak unit, federal, democratic si prosper”, a insistat diplomatia americana.

Acest referendum, denuntat dur de premierul irakian drept o ”decizie unilaterala care afecteaza unitatea Irakului si securitatea sa, dar si securitatea regiunii”, a fost respins, de asemenea, de Turcia, Siria si Iran, alte trei tari care au minoritati kurde.

PREZENTA LA URNE 72.16%

In opinia Bagdadului, Ankarei, Damascului sau Teheranului, riscul este clar. Acest scrutin poate fi o pata de ulei, iar harta regiunii, trasata dupa Primul Razboi Mondial, pe ruinele Imperiului Otoman, risca sa fie retrasata. Kurzii nu au acceptat vreodata aceasta harta, rezultata in urma Tratatului de la Lausanne din 1923. Statul lor a fost impartit atunci in patru.
Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

La New York, secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat din nou ”ingrijorat” de riscul destabilizarii si a indemnat la ”dialog si compromis”.

In fata acestei provocari lansate de kurzii din Irak, Iranul si-a inchis imediat frontierele aeriene cu regiunea autonoma, prin care era trimis combustibilul kurd catre pietele de la Golful Persic.

Turcia a anuntat si ea inchiderea frontierei terestre cu Kurdistanul. Ankara a amenintat de asemenea sa opreasca exporturile petroliere ale Kurdistanului, ceea ce ar asfixia aproape total economia acestei regiuni.

Dupa esecul unui plan de impartire a veniturilor sale petroliere cu Bagdadul, Kurdistanul exporta 550.000 din cei 600.000 de barili pe zi via oleoductul care leaga Kirkukul de terminalul turc de la Ceyhan (sud).

Cele 12.072 de sectii de votare instalate in intregul Kurdistan irakian s-au inchis la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), dupa prelungirea cu o ora a consultarii, din cauza afluxului alegatorilor.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Peste 3,3 milioane de persoane s-au prezentat la urne, reprezentand 72,16% din alegatorii inscrisi, potrivit Comisiei electorale.

ARABII SI TURKEMNII, ABSENTI

Multimi de oameni s-au masat inca de luni dimineata la sectiile de voatre la Ebril, Suleimaniyeh si Dohuk - cele trei provincii care formeaza regiunea Kurdistan, dar si in zone disputate cu Bagdadul.

La Erbil, in fata celei mai importante sectii de votare, a fost sacrificata o vaca. ”Aceasta este nasterea statului. Traditia la nasteri este sa fie taiata la gat o vaca”, a declarat Dalgach Abdallah, un avocat in varsta de 27 de ani.

Massoud Barzani, zimbind, imbracat in port traditional, a votat dimineata.

In provincia disputata Kirkuk, situata in afara Kurdistanului, afluenta a fost mare in cartierele kurde, unde alegatorii au votat arborand steaguri, pe muzica si tragand focuri de arma pentru a-si exprima bucuria.

Citeste si:
România, pământ scump și râvnit. Străinii dețin o treime din...
România, pământ scump și...

”Daca as avea 20 de degete as vota de 20 de ori pentru statul meu”, a declarat Ibtissam Mohammad, in varsta de 45 de ani, dupa ce si-a inmuit degetul in tus, l-a pus pe buletin si l-a introdus in urna.

Insa in acest oras disputat, arabii si turkmenii au boicotat urnele.

”Mi se pare ca identitatea, nationalitatea, patrimoniul si istoria mea vor fi pierdute, a deplans Abdallah Aouji, un profesor turkmen in varsta de 42 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.