Aproximativ 50.000 de locuitori ai insulei turistice Bali, care traiesc in apropierea unui vulcan, au fost evacuati in ultimele zile, in contextul in care activitatea seismica alimenteaza ingrijorari cu privire la o eruptie pentru prima data dupa mai bine de o jumatate de secol, a anuntat luni un oficial indonezian, relateaza AFP.

Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de orasul turistic Kuta, s-a trezit la activitate din august. Nivelul de alerta maxima pe insula a fost instituit pe insula vineri de catre autoritatile indoneziene, care recomanda sa se stea la peste noua kilometri departare de crater.

Locuitorii evacuati au fost primiti in refugii temporare sau s-au dus la apropiati.

Insa ”sunt in continuare oameni care refuza sa fie evacuati”, a declarat un purtator de cuvant al agentiiei de gestionare a situatiilor de catastrofa naturala, Sutopo Purwo Nugroho, intr-o conferinta de presa la Jakarta.

Principalul motiv este ca nu a avut loc vreo eruptie. Al doilea este ca isi fac grijii fata de animalele lor”, a adaugat el.

Aproape 2.000 de vaci, care se aflau in zona Agung, au fost de asemenea evacuate.

Aeroportul international de la Denpasar, capitala Bali, care primeste anual milioane de turisti, nu este afectat pentru moment. Insa autoritatile aeroportuare supravegheaza indeaproape situatia si anticipeaza ca ar putea sa fie inchis.

In noiembrie 2015, aeroportul a fost inchis temporar din cauza eruptiei unui vulcan pe insula vecina Lombok, Muntele Rinjani, care a aruncat in atmosfera nori de cenusa, periculoasa pentru traficul aerian.

Ultima eruptie a lui Agung, in 1963, s-a soldat cu peste 1.000 de morti.

Indonezia se afla pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea placilor tectonice provoaca frecvent seisme si o importanta activitate vulcanica.

Sursa: News.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.