Coreea de Nord; Venezuela si Ciadul au fost introduse duminica pe lista tarilor vizate de decretul american impotriva imigratiei, din cauza unor lipsuri in domeniul securitatii cu privire la calatorii lor si unei lipse de cooperare cu Washingtonul. 

Sudanul, una dintre cele sase tari vizate de precedentul decret, a fost retras de pe lista. Noul text interzice sau limiteaza intrarea in Statele Unite a cetatenilor straini din opt tari, inclusiv din Iran, Libia, Siria, Somalia si Yemen.

Restrictiile sunt diferite in functie de tara.

Astfel, toti cetatenii Coreei de Nord si Ciadului au interdictia sa intre pe teritoriul american, iar interdictia se limiteaza la o lunga lista a membrilor unor instante guvernamentale venezuelene si familiilor lor.

”In calitate de presedinte, trebuie sa actionez pentru ca sa protejez securitatea si interesele Statelor Unite si poporului lor”, afirma Donald Trump in acest decret, facut public duminica seara, potrivit News.ro.

”Un mic numar de tari - dintre cele 200 evaluate - nu indeplinesc, in continuare, la aceasta ora, chestiunile de gestionare a identitatii si in legatura cu capacitatile, protocoalele si practicile impartasirii informatiei. In anumite cazuri, aceste tari au de asemenea o prezenta terorista semnificativa pe teritoriul lor”, explica el.

Presedintele american a sustinut, la inceputul lui 2017, ca are nevoie de o perioada de 90 de zile de interdictie a intrarii cetatenilor a sase tari musulmane - Siria, Libia, Iran, Sud. Somalia si Yemen - si de o perioada de 120 de zile de interdictie a refugiatilor din intreaga lume, pentru a introduce noi filtre de admitere.

Dupa cinci luni de contencioase la tribunale, o versiune amendata a decretului a intrat in vigoare pe 20 iunie. Durata lui de aplicare se incheia duminica.

”Aceste restrictii sunt vitale pentru securitatea nationala”, dar vor putea, ca in cazul Sudanului, sa fie ridicate, a declarat un oficial guvernamental de rang inalt. Tarile vizate vor putea sa fie retrase de pe lista daca ating nivelul american de control al cetatenilor lor, a precizat el.

Irakul, o tara al carei nivel de verificare este totusi foarte slab, nu a fost introdus pe lista deoarece este un aliat apropiat, in care se afla un numar important de militari si civili, a subliniat acest oficial.

NU IMPOTRIVA MUSULMANILOR

Insa, potrivit unor oficiali guvernamentali, adaugarea Coreei de Nord si Venezuelei arata ca restrictiile au fost hotarate pe criterii de securitate si ca decretul nu-i viza in mod expres pe musulmani, asa cum au denuntat critici.
Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

”Religia sau religia de origine a cetatenilor sau tarii nu a fost un factor”, a dat un oficial asigurari presei.

In ceea ce priveste Caracasul si Phenianul, ”aceste guverne nu se conformeaza, pur si simplu, cererilor noastre de baza in domeniul securitatii”, a spus el.

Ciadul a fost adaugat in pofida faptului ca este, potrivit decretului, ”un partener important si de valoare in (lupta impotriva) terorismului”.

Decretul noteaza prezenta pe teritoriul Ciadului a diverse grupari jihadiste precum gruparea Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI). Iar N'Djamena "nu impartaseste in mod adecvat informatiile cu privire la securitatea publicului si teritoriului”.

Coreea de Nord, angajata saptamana aceasta intr-un adevarat razboi verbal cu Donald Trump din cauza ambitiilor sale nucleare, ”nu coopereaza cu Guvernul Statelor Unite”. Phenianul nu intretine relatii diplomatice cu Washingtonul.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Venezuela, unde o dubla criza politica si economica a degenerat in violente, este vizata tot din cauza lipsei de cooperare in proceduri de verificare a calatorilor.

Insa restrictiile se aplica doar oficialilor guvernamentali si rudelor lor, si anume functionarilor din cadrul ministerelor de Interne, de Externe, fortelor de politie si serviciilor de informatii.

Decretul este prelungit incepand de duminica in cazul a cinci tari care figurau pe lista precedenta.

In cazul celor trei noi tari, el va intra in vigoare pe 18 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.