Kurzii din Irak au inceput sa voteze luni dimineata pentru independenta lor, intr-un referendum istoric, care ar urma sa deschida calea unui stat pentru care ei lupta de aproape un secol.

Scrutinul, initiat de presedintele kurd Massoud Barzani, are loc nu doar in regiunea autonoma Kurdistan, in nordul Irakului - alcatuita din provinciile Erbil, Suleimaniyeh si Dohul -, ci si in zone pe care si le disputa kurzii si Guvernul central irakian.

Aceasta consultare constituie insa un pariu riscant, deoarece premierul irakian a subliniat in mod clar ca va ”lua masurile necesare” in vederea pastrarii unitatii tarii.

Tari vecine precum Turcia si Iranul, ingrijorate ca ar putea sa-si vada minoritatile kurde urmand acest exemplu, au amenintat si ele cu represalii.

Sectiile de votare au fost deschise de la ora locala 8.00 (si ora Romaniei) si pana la ora locala 18.00 (si a Romaniei), pentru a le permite celor aproximativ 5.375.000 de kurzi inscrisi sa se pronunte.

In total, 12.072 de sectii de votare au fost instalate atat in Kurdistan, cat si in regiunile disputate.

Astfel, in bogata provincie petroliera Kirkuk si in Ninive, in nordul tarii, la fel ca si la Diyala si Saladin, la nord de Bagdad, peste doua milioane de alegatori sunt chemati la 4.869 de sectii de votare, potrivit Comisiei electorale.

Rezultatele initiale urmeaza sa fie anuntate la 24 de ore dupa scrutin, insa nu exista vreun dubiu ca majoritatea kurzilor se pronunta in favoarea independentei.

Kurzii, impartiti in Irak, Siria, Iran si Turcia, nu au acceptat niciodata Tratatul de la Lausanne din 1923, care i-a privat de un stat independent, pe ruinele Imperiului Otoman.

PREGATIT SA NEGOCIEZE

Intr-o conferinta de presa, in capitala Erbil, Massoud Barzani s-a aratat duminica inflexibil.

”Parteneriatul a esuat cu Bagdadul si nu-l vom relua. Am ajuns la convingerea ca independenta va permite sa nu se repete greselile trecutului”, a subliniat el, pe un ton calm si ferm.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

”Ne asteptam la reactii de o parte si de alta, insa am ajuns la convingerea ca, indiferent de risc si pret, este mai bine decat sa asteptam un destin sumbru”, a subliniat Barzani.

El a insistat insa ca o victorie a taberei ”da” va fi doar inceputul ”unui lung proces” catre independenta si ca este pregatit sa negocieze cu Bagdadul frontierele statului sau.

Intervenind in acelasi moment, la Bagdad, intr-un discurs solemn, premierul Haider al-Abadi a refuzat divortul.

”Luarea unei decizii unilaterale care afecteaza unitatea Irakului si securitatea sa, dar si securitatea regiunii, printr-un referendum de separare este impotriva Constitutiei si pacii civile”, a subliniat al-Abadi, potrivit News.ro.

PETROL IN JOC

Duminica, intre tarile vecine, Iranul a luat o prima masura de retorsiune, interzicand pana la noi ordine orice zboruri catre Kurdistanul irakian, la cererea Guvernului de la Bagdad.
Citeste si:
Turcia extinde operatiunea Scutul Eufratului in alte doua orase
Turcia extinde operatiunea...

Turcia a avertizat deja ca represaliile sale vor avea o parte ”de securitate” si o parte ”economica”, in timp ce armata turca si-a intensificat manevrele la frontiera.

Guvernul irakian a cerut duminica tuturor tarilor sa trateze doar cu el in tranzactiile petroliere.

Kurdistanul produce in medie 600.000 de barili pe zi, dintre care 550.000 de barili pe zi sunt exportati via Ceyhan in Turcia.

Aceste amenintari, care ar putea sa asfixieze economic Kurdustanul, ingrijoreaza alegatorii. La Erbil, steagurile kurde flutura peste tot pe strazi, pe masini, la case.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.