Cancelarul Angela Merkel, care si-a asigurat un al patrulea mandat, duminica, in urma alegerilor parlamentare din Germania, considera ca se afla in fata unei provocari extraordinare, in timp ce social-democratii au anuntat, prin liderul Martin Schulz, ca vor incheia colaborarea cu CDU/CSU, formatiunea Angelei Merkel, alaturi de care s-au aflat in ultimii patru ani, si vor trece in opozitie.

Dupa anuntarea exit-poll-urilor, care arata ca obtine al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a spus ca spera la un rezultat mai bun. Ea a apreciat ca vor trebui ascultate si parerile sustinatorilor partidului de extrema dreapta AfD.

"Ma bucur pentru victorie, dar speram la un rezultat mai bun. Suntem in fata unei mari provocari, a intrat AfD in Bundestag", a spus Merkel, conform Le Figaro.

"Guvernul care va fi format va trebuie sa se teama de noi. Vrem sa ne luam tara inapoi", au anuntat reprezentantii AfD, imediat dupa aparitia primelor rezultate.

La randul sau, Martin Schulz, principalul contracandidat al Angelei Merkel, a anuntat ca Partidul Social-Democrat (SPD), care in ultimii patru ani a fost la guvernare alaturi de Uniunea Crestin-Democrata (CDU), intentioneaza sa treaca in opozitie, dupa rezultatul nefavorabil obtinut in urma alegerilor de duminica. "Colaborarea noastra cu CDU se incheie in aceasta seara", a declarat liderul social-democratilor, citat de BBC.

Cancelarul Angela Merkel si-a asigurat un al patrulea mandat, dupa alegerile de duminica, in urma carora un partid de extrema dreapta a intrat in Parlament pentru prima oara dupa o jumatate de secol, scrie Reuters.

Merkel, cu partidul ei Crestin Democrat si aliatii bavarezi, Uniunea Social Crestina, - a obtinut 32,5% din procente, conform rezultatelor oferite de ARD.

Conform presei germane, scorul situat intre 32,7% si 33,3% este cel mai slab obtinut de familia democrat-crestina germana. Pana acum, cel mai slab rezultat era din 2009, cu 33,8%.

Cei mai apropiati rivali, social democratii de la SPD, au obtinut 20 la suta, cel mai mic procent de pana acum. Dar partidul de extrema dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), a reusit sa uimeasca si sa intre in Parlament pentru prima oara, cu 13,5 la suta.

Merkel, cel mai longeviv lider al Europei, se alatura lui Helmut Kohl si Konrad Adenauer, in grupul celor care au reusit obtinerea de patru mandate de cancelar.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.