Kristalina Georgieva, directorul general al Bancii Mondiale, precizeaza ca, desi incalzirea climatica afecteaza pe toata lumea, sunt afectate, in mod special, tarile sarace, care ar trebui sa primeasca sprijin pentru a-si adapta infrastructura si a-si dezvolta agricultura.

Georgieva considera ca aproximativ 500 de milioane de oameni se afla in aceasta situatie, pe care o catalogheaza drept "fragila", in tari precum: Africa, Haiti, Irak, Siria sau Libia. Cauzele sunt reprezentate atat de conditiile vremii, cat si de conflictele armate, cele doua fenomene fiind "strans relationate".

Directorul general al BM a atras atentia asupra Siriei, unde "generalizarea conflictului a coincis cu o seceta care a impulsionat plecarea populatiei rurale la orase". Acesta este motivul pentru care Georgieva considera "foarte posibil" ca numarul persoanelor delocalizate impotriva vointei lor sa creasca.

Citeste si:

Potrivit informatiilor furnizate de ONU, in prezent, numarul persoanelor delocalizate impotriva vointei lor este de 65 de milioane, dintre care 21 milioane de refugiati politic.

Banca Mondiala a alocat, in ultimii ani, 10 miliarde de dolari anual pentru lupta impotriva schimbarilor climatice. Incepand din 2020, planurile sunt sa aloce aproximativ 28% din resursele sale financiare, anunta Kristalina Georgieva, potrivit Digi24.ro.

In decembrie, Banca Mondiala si Franta vor organiza o conferinta privind schimbarile climatice, cu mesajul ca "trebuie convinse statele ca este posibil sa-si transforme economiile in beneficiul energiilor" si ca trebuie implicat sectorul privat pentru "a contribui la finantarea nevoilor considerabile, in special in tarile mai putin dezvoltate".