Cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremurulului cu magnitudinea 8,1 produs vineri dimineata in largul coastelor Mexicului. 

UPDATE 15:49 Numarul mortilor a crescut la cel putin 20.

Cinci dintre victime sunt din Mexic, iar a sasea din Guatemala.

Printre cele cinci persoane decedate in Mexic se afla si doi copii in orasul Tabasco. Primarul din aceasta localitate, Arturo Nunez, a spus ca unul dintre copii a murit atunci cand un zid s-a prabusit peste el. Al doilea copil a decedat in sectia de neonatologie a spitalului, dupa ce aparatele care il tineau in viata s-au oprit din cauza penei de curent electric. Celelalte trei decese au fost in statul Chiapas, in San Cristobal de las Casas.

Presedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a transmis un mesaj prin intermediul televiziunii nationale si a facut apel la calm. El a confirmat cu aceasta ocazie si faptul ca o persoana si-a pierdut viata in urma seismului. "Avem informatii despre unele daune si moartea unei persoane, dar nu avem inca detalii exacte", a declarat Morales, potrivit News.ro.

Seismul cu magnitudinea 8,1 a avut loc in largul coastelor Mexicului, la o adancime de 33 de kilometri, iar la scurt timp s-au produs mai multe replici cu magnitudinea de peste 5. Epicentrul a fost situat la 123 de kilometri sud-vest de orasul Pijijiapan.

Oamenii din Ciudad de Mexico au iesit in strada in pijamale cand au inceput sa sune alarmele dupa cutremurul care s-a produs imediat dupa miezul noptii, a declarat un martor citat de Reuters. "Nu am mai vazut vreodata sa se miste pamantul asa. La inceput am ras, dar dupa ce s-au stins luminile nu am mai stiut ce sa fac", a povestit un barbat din capitala Mexicului.

Sistemul american de avertizare a tsunami-urilor a anuntat ca seismul reprezinta o amenintare potentiala de tsunami pentru mai multe tari din America Centrala, inclusiv cele de pe coasta Pacificului din Guatemala, Honduras, Mexic, El Salvador si Costa Rica. Acestia ua transmis ca inca se faceau evaluari privind situatia in Hawaii, Guam si alte insule din Pacific.

Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

Initial, magnitudinea cutremurului a fost estimata la 8, fiind apoi revizuita la 8,1. La scurt timp, s-au produs mai multe replici cu magnitudinea de peste 5.

Epicentrul a fost situat la 123 de kilometri sud-vest de orasul Pijijiapan, la o adancime de 33 de kilometri.

Au fost emise avertizari de tsunami pentru mai multe zone.

Autoritatile mexicane au anuntat ca nu s-au inregistrat pagube majore in urma cutremurului, iar Agentia de Protectie Civila din Mexic a anuntat ca acesta a fost cel mai puternic cutremur care a lovit tara de la seismul devastator din 1985, care a rasturnat numeroase cladiri si a ucis mii de oameni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.