Uniunea Europeana si-a propus sa inaspreasca sanctiunile impotriva Coreei de Nord, dupa ce, aceasta din urma, a efectuat cel de-al saselea test nuclear. Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

"UE este pregatita sa isi intensifice politica de sanctiuni si invita Coreea de Nord sa reia dialogul cu privire la programele sale, fara a pune conditii. Facem apel la Consiliul de Securitate al ONU sa adopte noi sanctiuni si sa demonstreze o hotarare mai accentuata pentru obtinerea unei denuclearizari pasnice a Peninsulei Coreene. Miza a devenit prea mare. Ultimul test nuclear al Coreei de Nord incalca grav obligatiile conform dreptului international, cerintele repetate ale Consiliului de Securitate al ONU si ale regimului global de neproliferare si dezarmare. Acest test obliga comunitatea internationala sa se uneasca pentru o reactie rapida si decisiva. Coreea de Nord trebuie sa renunte la programele sale nucleare, cu arme de distrugere in masa si rachete balistice, intr-o maniera completa, verificabila si ireversibila, si trebuie sa inceteze imediat toate activitatile conexe", a spus Tusk, potrivit Mediafax.ro.

Regimul de la Phenian a anuntat, duminica, lansarea cu succes a unei bombe cu hidrogen si a precizat ca ea poate fi plasata pe o racheta balistica intercontinentala. Acesta este cel mai mare test nuclear efectuat de Coreea de Nord.

SUA au declarat ca pregatesc noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord.

Consiliul de Securitate al ONU se va intruni luni pentru a discuta situatia din Peninsula Coreeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.