Testul nuclear, realizat de Coreea de Nord, a provocat alunecari de teren in zona. Marturie stau imaginile surprinse prin satelit. Muntele din poligonul in care a explodat bomba cu hidrogen este in pericol de prabusire. In cazul acesta, radiatiile si materialele radioactive se pot raspandi. 

Regimul de la Phenian a efectuat, in zona, cinci teste cu bombe nucleare, un cercetator chinez precizand ca orice detonare ulterioara ar putea duce la prabusirea muntelui.

Testul nuclear cu numarul sase a provocat un cutremur cu magnitudinea de 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat de un altul, cu magnitudinea de 4,1, care a si pus problema unei posibile prabusiri si a raspandirii materialelor radioactive.

Coreea de Nord a anuntat ca a testat o bomba cu hidrogen suficient de mica pentru a putea fi montata pe o racheta.

Site-ul 38 North al Universitatii Johns Hopkins din Washington a publicat mai multe imagini, surprinse prin satelit, care infatiseaza schimbarile care s-au petrecut la suprafata principalului sit de teste nucleare, Punggye-ri.

„Aceste modificari sunt mai numeroase si mai intinse decat cu prilejul primelor teste desfasurate anterior de Coreea de Nord”, au scris specialistii de la 38 North. „Nu pare sa fie semnul unui crater de prabusire asa cum a sugerat replica ce a urmat testului”, au subliniat reprezentantii Universitatii, noteaza Digi24.ro.

Reprezentantii din Seul au estimat ca energia degajata este de 50 kilotone. Cercetatorii americani considera, insa, ca puterea testului a fost de 100 kilotone sau chiar mai mult. Cei din Japonia au apreciat-o la 120 de kilotone, o valoare de opt ori mai mare fata de cea a bombei care a distrus, in 1945, Hiroshima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.