Tunisia isi propune sa reformeze sistemul legislativ si sa acorde femeilor mai multe drepturi. Presedintele Beji Caid Essebi catalogheaza aceasta initiativa drept "un exemplu pentru tarile arabe". Printre drepturile pe care le ofera noul sistem legislativ se numara dreptul femeii de a se casatori cu barbati de alta religie si de a mosteni in mod egal cu barbatii. 

Presedintele Essebi a invocat constitutia din 2014, adoptata de Nigeria, pentru a argumenta ca "statul este obligat sa asigure egalitatea dintre femei si barbati si sa le asigure egalitatea de sanse ambelor sexe". In prezent, legea islamica prevede ca femeile musulmane trebuie sa se casatoreasca doar cu barbati musulmani, in timp ce barbatii musulmani au dreptul sa ia si femei de alta religie, tot ei fiind si cei care au dreptul de a primi mosteniri duble fata de cele ale femeilor.

Daca va adopta aceste legi, Tunisia va deveni una dintre cele mai progresiste tari musulmane. Aceste propuneri vin la scurt timp dupa ce tara a adoptat legi care protejeaza femeile de violenta si dupa ce a adus clarificari unei legi ce permitea violatorilor sa scape fara pedeapsa, daca se casatoreau cu victimele lor.

„Aplicam principiile fundamentale ale constitutiei. De ce un barbat tunisian se poate casatori cu o femeie care nu este de religie musulmana, dar acest lucru nu se aplica si in cazul femeilor din Tunisia? Nu mai exista tabuuri. Cu aceasta lege, vom da un exemplu lumii arabe si femeilor musulmane”, a declarat Dalenda Largueche, o activista pentru drepturile femeilor, de la Universitatea Manouba, informeaza Digi24.ro.

Propunerile au primit si o serie de critici din partea opozantilor presedintelui, care considera ca acesta ar trebui sa isi concentreze atentia asupra unor probleme "mai importante", printre care se numara rata mare a somajului sau costul vietii.

„Ca femeie, sunt mandra ca aceste probleme au ajuns in dezbatere. Asta nu inseamna ca nu exista si alte probleme economice sau sociale sau ca eliminam din discutii aceste probleme”, a declarat deputata liberala Rym Mahjoub.

Autoritatile religioase se impotrivesc, de asemenea, considerand ca o astfel de legislatie este "nedreapta pentru acestea si nu respecta regulile Shariei Islamice; o casatorie intre o femeie tunisiana si un barbat de alta religie ar ameninta stabilitatea casniciei”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.