Armata venezueleana este mobilizata pana duminica seara - tancuri debarca pe plaja, elicoptere survoleaza un baraj, lunetisti de elita imbraca uniforma de camuflaj - in cadrul unor mari manevre militare, ca raspuns fata de ”amenintatrea” presedintelui american Donald Trump. 

La Caracas, unde forte de ordine si miltii au defilat sambata, sustinatori ai Guvernului imbracati in rosu au incercat sa manuiasca pusca sau tehnici de lupta, in cadrul unui ”mars antiimperialist”.

”Afara cu yankeii de aici!”, striga Erica Avendano, in varsta de 60 de ani, lovind doua manechine cu o pusca prea lunga pentru ea.

Un pic mai departe, Alicia Rosales, in varsta de 63 de ani, sta in postul de comanda all unui tun aerian, pe care-l intoarce intr-o parte, iar apoi in cealalta, catre cer. ”Este ca sicum ai conduce o masinuta care se tamponeaza”, zambeste ea.

Lansarea acestor manevre, intitulate ”Suveranitatea bolivariana 2017” a fost data sambata, de seful statului venezuelean Nicolas Maduro si de ministrul sau al Apararii Vladimir Padrino Lopez.

In weekend, 200.000 de militari si 700.000 de militieni, rezervisti si civili inarmati urmau sa-si demonstreze forta, informeaza News.ro.

”(Indemn) poporul si FANB (armata venezueleana) sa preia in grija apararea teritoriului si duvernitatii”, a scris Maduro pe Twitter.

In urma exercitiilor de tir de sambata, manevre de lupta sunt prevazute duminica. ”Va fi un exercitiu foarte benefic pentru apararea integrala a tarii” in fata ”agresiunii imperiului”, potrivit ministrului Apararii.

AMENINTARE VIZAND PETROLUL

Intr-un incident, care potrivit versiunii oficiale nu are legatura cu aceste manevre, sase membri ai unui gand criminal columbian - Los Rastrojos - au fost impuscati la frontiera cu Columbia, dupa ce au dat peste o patrula a armatei venezuelene.

Devenit unul dintre gangurile criminale cele mai puternice in Columbia, Los Rastrojos au fost destructurati oficial in septembrie 2016, potrivit Bogotei.

Aceste mari manevre militare au fost ordonate la jumatatea lui august de seful statului, ca raspuns la declaratia lui Donald Trump care evoca ”o posibila optiune militara, daca va fi necesar”, in Venezuela. Multe tari din America Latina au respins insa perspectiva unui recurs la forta.

Casa Alba a indepartat vineri orice actiune militara

In schimb, hotarat sa demonstreze ca Statele Unite nu stau degeaba in fata crizei din aceasta tara, presedintele Trump a semnat un decret prin care interzice achizitionarea de noi obligatii emise de Guvernul venezuelean sau de compania petroliera nationala PDVSA.
Citeste si:
Un gigant american vine în Romania. Compania s-a declarat...
Un gigant american vine în...

Bogata in resurse petroliere, dar saraca in lichiditati, aceasta tara, a carei datorie este estimata la peste 100 de miliarde de dolari, se confrunta cu spectrul incapacitatii de plata. ”Aceste masuri au fost atent calibrate cu scopul de a priva dictatura Maduro de o sursa cruciala de finantare”, a subliniat Casa Alba.

Maduro a convocat vineri, la o reuniune de urgenta, intreprinderile americane care cumpara petrol din Venezuela, cu scopul de a analiza sanctiunile impuse Caracasului. Aceasta tara sud-americana vine Statelor Unite 800.000 din cele 1,9 milioane de barili ale productiei sale de titei cotidiene.

PROPAGANDA INTERNA SI EXTERNA

Exercitiile militare din weekend releva o ”propaganda” de care ”Maduro are nevoie”, apreciaza Rocio San Miguel, o experta in probleme militare.
Citeste si:
Zelenschi, despre propaganda rusă: ”Rusia ne acuză pe noi de...
Zelenschi, despre propaganda...

Presedintele are nevoie de ea pe plan intern, ”pentru a ridica costul vreunei tradari in randul armatei, o perspectiva care ingrijoreaza serviciile de informatii”, iar pe plan extern ”pentru a reafirma discursul antiimperialist care gaseste un anumit ecou in America Latina”, declara ea pentru AFP.

Armata este principala sutinere a Guvernului venezuelean, careia i-a conferit o mare greutate politica si economica.

In ultimele luni, opozitia venezueleana a indemnat in mai multe randuri armata sa se alature cauzei ei. Insa, cu exceptia catorva actiuni izolate, aceasta i-a ramas pana acum loiala lui Maduro.

Daca armata este strans supravegheata, presa este supusa unei cenzuri tot mai stricte.

In total 49 de publicatii au fost inchise de Guvernul venezuelean in 2017, a denuntat principalul sindicat al jurnalistilor din tara, la trei zile dupa intreruperea semnalului a doua mari canale de televiziune venezuelene private, si anume RCN si Caracol.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Foarte criticat, Nicolas Maduro se confrunta de la inceputul lui aprilie cu un violent val de contestare, soldat cu 125 de morti si mii de arestari.

Opozitia il considera pe presedintele venezuelean vinovat de grava criza economica pe care o traverseaza tara.

Ea ii reproseaza de asemenea ca a impus o Adunare Constituanta ”marioneta”, la sfarsitul lui iulie. Acest organism si-a arogat puteri legislative de la Adunarea Nationala, singura institutie din tara aflata sub controlul opozitiei, de la sfarsitul lui 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.