Presedintele american Donald Trump a semnat vineri un document prin care ordona Pentagonului sa nu mai recruteze persoane transgen, insa lasa Departamentului Apararii sa transeze in cazul celor care sunt deja inrolati.

In acest document transmis secretarului Apararii Jim Mattis, Trump subliniaza de asemenea ca Pentagonul nu va mai suporta tratamente medicale ale militarilor transgen care lucreaza deja in armata.

Donald Trump a anuntat intr-o salva de tweet-uri, la sfarsitul lui iulie, ca intentioneaza sa le interzica persoanelor transgen sa serveasca in armata, scotand in fata ”povara costurilor medicale enorme” si ”perturbari”.

El revenea astfel asupra unui anunt emblematic al predecesorului sau democrat Barack Obama, care a decis la 1 iulie 2017 ca armata sa inceapa sa primeasca recruti transgen.

Insa tweet-urile presedintelui republican au fost postate fara ca acesta sa se coordoneze cu Pentagonul si in timpul concediului lui Mattis, care a spus ca asteapta directive detaliate de la Casa Alba cu privire la acest subiect ”evident foarte complicat”, noteaza News.ro.

In urma cu doua saptamani, Donald Trump a dat asigurari ca a facut ”un mare serviciu” armatei americane prin faptul ca le-a interzis persoanelor transgen sa serveasca. ”Stiti, este un subiect foarte complicat pentru armata. Este un subiect foarte perturbator pentru armata”, aprecia el.

Potrivit unor estimari, intre 1.320 si 15.000 de persoane transgen servesc in armata americana, intre cei 1,3 milioane de militari aflati in serviciul activ.

Demobilizarea poate avea un impact asupra anumitor unitati, insa observatori sunt ingrijorati mai ales de repercusiunile negative asupra imaginii armatei, in special in randul tinerilor americani, care ar putea ezita sa se angajeze intr-o institutie care practica politici discriminatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.