La Ierusalim a fost descoperit un mozaic, reprezentand o inscriptie in limba greaca, ce a fost realizat in urma cu 1.500 de ani. Descoperirea istorica a fost facuta in timpul unor lucrari pentru instalarea unor cabluri de comunicatie in partea veche a orasului. 

Inscriptia vorbeste despre imparatul roman Iustinian si despre Constantin, care era staret in biserica fondata de Iustinian la Ierusalim.

Potrivit arheologilor, aceasta descoperire ii va ajuta sa inteleaga modul in care au fost gandite proiectele de constructie ale lui Iustinian in oras.

„Cel mai evlavios imparat roman Flavius Iustinian si preotul cu cea mai mare dragoste pentru Dumnezeu, Constantin, au construit cladirea in care (mozaicul) s-a pastrat in timpul indictio 14 (face referire la numaratoarea anilor)”, arata inscriptia, potrivit Digi24.ro.

„Faptul că inscripţia a supravieţuit este un miracol arheologic. Fiecare arheolog visează să găsească inscripţii în săpături, mai ales una atât de bine păstrată şi aproape intactă", a spus David Gellman, director al lucrărilor.

Cercetatorii considera ca mozaicul este parte dintr-o cladire aflata in apropierea Portii Damasc din orasul vechi, ce folosea drept hostel pentru pelerini.

Chiar daca mozaicul a fost descoperit la inceputul verii, a fost prezentat presei miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.