Un cutremur cu magnitudinea 4.0 a zguduit luni noaptea Ischia, cel putin doua persoane fiind ucise, alte 36 ranite usor, iar sapte sunt disparute si mai multe cladiri s-au prabusit.

Update 15:17- Echipele de salvare l-au eliberat si scos de sub daramaturi pe cel mai mare dintre fratii blocati dupa seismul de insula italiana Ischia, relateaza BBC News. De asemenea, in cursul diminetii fratele sau in varsta de 8 ani a fost si el scos de sub daramaturi.

Update 10:43
- Numarul persoanelor ranite a crescut la 39, noteaza BBC. Catre ora locala 4.00 (5.00, ora Romaniei), pompieri l-au salvat pe Pasquale, un bebelus in varsta de sapte luni, pe care l-au scos plangand, dar in viata, dintre deramaturi dupa mai multe ore de efort. Salvatorii continuau sa sape cautarea fratilor sai, cu care puteau sa comunice, potrivit Prefecturii din Napoli.

Insula este foarte populata in aceasta perioada, iar atat turistii, cat si localnicii au fugit speriati pe strazi. Cea mai afectata zona este Casamicciola, situata in partea nordica a insulei, anunta The Guardian.

Conform imaginilor difuzaate de televiziuni, aproximativ sase cladiri si o biserica s-au prabusit in urma cutremurului.

De asemenea, cel putin un hotel si o parte a unui spital au fost evacuate.

Un medic de la spitalul local a declarat ca cel putin 20 de persoane au fost tratate pentru rani minore, iar situatia este calma si se afla sub control.

O femeie in varsta a murit la Casamicciola, in nordul insulei, ucisa de bucati de moloz dintr-o biserica ce au cazut peste ea.

Presa scrie ca trupul altei femei a fost vazut intre ruinele casei ei, care s-a surpat.

Serviciile de urgenta, aflate deja pe insula pentru a stinge incendiile de paduri care au afectat sudul Italiei, verifica starea cladirilor.

Televiziunile relateaza ca imobilele prabusite par sa fi fost locuite si ca mai multe persoane ar fi prinse intre daramaturi.

Operatiune de salvare a trei copii, in viata, de sub daramaturi

Salvatori incercau sa scoata marti dimineata trei copii, in viata, prinsi intre daramaturi, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 4,0 la Ischia, o insula turistica italiana situata in largul orasului Napoli, in sudul Italiei, relateaza AFP.
Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

In noaptea de luni spre marti, salvatorii incercau, in aceasta comuna, sa scoata dintre daramaturi trei copii, cu care comunicau, a precizat Prefectura Napoli, scrie News.ro.

Potrivit unu tweet al pompierilor, un barbat a fost scos in viata de sub un imobil surpat, catre ora locala 2.30 (3.30, ora Romaniei). Ar fi vorba despre tatal celor trei baieti - inclusiv un bebelus -, potrivit mai multor publicatii italiene. Mama, nevatamata, ar fi dat alarma.

”La Casamicciola, un imobil s-a surpat, iar trei persoane au fost scoase in viata dintre daramaturi: doua femei si un barbat”, a precizat intr-o conferinta de presa, cu cateva ore mai inainte seful departamentul Protectiei civile Angelo Borrelli.

Doua mici comunitati au fost afectate, Casamicciola si Lacco Ameno, invecinate

Pe Insula Ischia, cutremurul a fost inregistrat la ora locala 20.57 (21.57, ora Romaniei). Epicentrul a fost localizat la zece kilometri adancime, in nord-estul insulei.
Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Evaluata mai intai la 3,6 de Institutul de geofizica, magnitudinea seismului a fost revizuita la 4,0 luni seara.

Cutremurul a fost urmat de 14 replici, precizeaza Angelo Borrelli.

Mai multe imobile din comuna s-au surpat, iar multe aveau fisuri amenintatoare.

Spital evacuat

Postul de informatii Rai News 24 a difuzat imagini cu persoane aflate in concediu, in apropiere de masinile lor, pline de valize. Altele stateau pe banci publice sau in gradinile caselor.

Potrivit presei italiene, multe masini asteptau, in portul de pe Ischia, sa se imbarce si sa ajunga la Napoli cat mai repede. Un feribot a plecat catre ora locala 2.30 (3.30, ora Romaniei), iar altul doua ore mai tarziu.

Echipe de pompieri au fost mobilizate, din mai multe regiuni, pentru a fi operationale rapid, a precizat pentru presa prefectul Bruno Frattasi, in subordinea caruia se afla pompierii. Intre ele se aflau si doua unitati specializate in cautari sub daramaturi.

Citeste si:
VIDEO Avalanșă în Italia. Mai multe persoane, printre care și...
VIDEO Avalanșă în Italia. Mai...

Pe de alta parte, unicul spital de pe Insula, la Lacco Ameno, care a fost initial evacuat, a primit autorizatia sa se redeschida. Mai multi pacienti au fost trimisi catre alta unitate cu elicopterul.

Acest seism are loc in contextul in care Italia se pregateste sa comemoreze joi un an de la cutremurul soldat cu 299 de morti la Amatrice si in comunele vecine, in centrul tarii. In octombrie 2016, iar apoi in ianuarue 2017, alte trei seisme au devastat regiunea.

Restaurantele erau intesate, iar numeroase magazine erau inca deschise la inceputul acestei seri de vara, cand un zgomot surd s-a auzit, iar totul a inceput sa se zgaltaie, au povestit mai multi martori pe Twitter.

”O experienta teribila, totul se zgaltaia, in bezna, casele se surpau, un cosmar”, a scris o femeie.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

”Eram pe canapea si ma uitam la televizor. S-a luat curentul, zgaltaieli, ceva imi cade in cap, urlu, plang, mama ma prinde si am fugit afara”, povesteste alta.

Alimentarea cu electricitate s-a reluat dupa cateva minute, insa numeroase persoane au ramas pe strada, ezitand sa se intoarca in cladiri.

Pe Insula Ischia au loc seisme frecvent. Cel mai grav a avut loc in iulie 1883. Cu o magnitudine de 5,8, el s-a soldat cu peste 2.000 de morti, inclusiv familia filosofului Benedetto Croce, pe atunci in varsta de 17 ani, scos in viata de sub daramaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.