Coreea de Nord probabil ca are capacitatea de a-si construi propriile motoare de rachete, iar informatiile disponibile sugereaza ca nu este nevoita sa se bazeze pe importuri, au declarat oficiali din serviciile de informatii ale SUA. 

“Avem informatii care sugereaza ca Phenianul nu se bazeaza pe importul de motoare. In schimb, apreciem ca au capacitatea de a produce singuri motoare”, a spus un oficial american din serviciile de informatii, potrivit News.ro.

Oficialii SUA nu au divulgat detalii despre ce a a dus la aceasta concluzie privind motoarele cu combustibil solid, de inalta performanta, numite RD-250.

Un alt oficial american din serviciile de informatii a afirmat ca modificarile facute la RD-250, ce au permis eficientizarea lor, este posibil sa fi avut la baza eforturile oamenilor de stiinta straini recrutati de Phenian sau sa fi fost dezvoltate de nord-coreeni educati la Moscova sau in alta parte.

Evaluarea contesta un alt studiu, al Institutului International pentru Studii Strategice de la Londra, potrivit caruia motoarele pentru o racheta nucleara pe care Coreea de Nord o dezvolta probabil ca provin de la fabrica din Ucraina sau Rusia si au fost obtinute pe piata neagra.

New York Times, care a citat luni studiul, afirma ca acesta este similar concluziei la care au ajuns agentiile americane de informatii.

Institutul International pentru Studii Strategice a afirmat ca Phenianul ar fi obtinut recent motoare de racheta de fabricatie sovietica, probabil din Ucraina. Kievul a negat acuzatiile.

Motoarele de tip RD-250, asamblate pana in 2001 de intreprinderea Iujmas erau vandute pe rachete de tip Ciclon-2 si Ciclon-3 ”in beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presa Iuri Radtsenko, directorul agentiei spatiale ucrainene. ”Ei (rusii) au putut sa livreze, dupa aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.