Presdintele iranian Hassan Rohani a avertizat sambata Statele Unite ca tara sa va raspunde in mod ”adecvat” oricarei incalcari a acordului nuclear, in cursul ceremoniei in care a depus juramantul in Parlament, in contextul in care este criticat in tara de catre aliatii sai reformatori, relateaza AFP.

Inaintea ceremoniei de investire, Rohani, in varsta de 68 de ani, a primit-o pe Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, si a indemnat la un efort mai mare in vederea apararii acordului in domeniul nuclear din 2015 incheiat intre Iran si marile puteri, dupa ce Statele Unite au impus noi sanctiuni Teheranului.

”Republica islamica nu va incalca prima acordul nuclear (...), dar nici nu va ramane tacuta daca Statele Unite nu-si respcta angajamentele”, a declarat el in discursul sau de investire.

”Iranul (...) va raspunde sanctiunilor prin actiuni adecvate si reciproce”

Iranul considera ca noile sanctiuni americane - care vizeaza programul balistic al Teheranului si Gardienii Revolutiei, armata de elita a tarii - incalca acordul nuclear, deoarece ele impiedica tara sa-si normalizeze relatiile economice cu restul lumii si sa beneficieze de investitii straine de care are nevoie.

”Incalcarea repetata a angajamentelor sale de catre Guvernul american si noile sanctiuni impuse Iranului (...) pot fi destructive” pentru acordul nuclear, a declarat Rohani sambata, anterior.

Un cleric moderat, presedintele iranian si-a inceput in mod oficial al doilea mandat joi, dupa ”validarea” alegerii sale de catre liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Fara femei ministru?

Insa, pentru iranieni preocuparea momentului este alcatuirea Guvernului, care va fi prezentat in zilele urmatoare.

Rohani este criticat de mai multe zile, iar oficiali ii reproseaza ca a renuntat pana la urma sa numeasca femei ministru si ca a acordat prea putin loc reformatorilor care l-au sustinut in campanie. In Cabinetul in exercitiu sunt trei vicepresedinte.

”Reformatorii au facut posibila alegerea lui Rohani in 2013 si 2017 (...), el trebuie sa-i asculte pe cei care l-au sustinut”, a declarat Rassoul Montajabnia, vicepresedintele Partidului reformator Increderea Nationala, potrivit cotidianului Arman.

In cele doua scrutine, candidati reformatori s-au retras pentru a-l sustine pe Rohani, ales de ambele dati dupa ce a promis ca va normaliza relatiile cu Occidentul si ca va consolida libertatile culturale, sociale si politice.

”Rohani a creat o mare asteptare prin promisiunile sale din campania electorala, iar astazi pare sa dea inapoi”, a declarat pentru AFP Ali Shakourirad, seful partidului reformator Unitatea Poporului.

Renuntand sa prezinte femei in posturi de ministru, el a vrut ”sa evite probleme cu demnitari religiosi” si ”sa evite eventuale dificultati” la inceperea celui de-al doilea mandat, spune el.

Citeste si:
Diplomatia iraniana: Teheranul respecta in continuare acordul nuclear
Diplomatia iraniana:...

Presedintele are doua saptamani la dispozitie sa-si prezinte Guvernul si este necesar sa obtina un vot de incredere in Parlament.

Consultari

Ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif si cel al Petrolului Bijan Namdar Zanganeh urmeaza sa-si pastreze posturile, potrivit mai multor surse.

”Rohani ar trebui sa obtina cu usurinta votul de incredere al Parlamentului pentru ministrii sai. El a consultat in toate directiile liderii din tara si nu cred ca vom vedea schimbari fundamentale in politica economica si sociala”, a declarat pentru AFP Henry Smith, un specialist in Iran la grupul de consultanta Control Risks.

In ultimele saptamani, Hassan Rohani s-a confruntat cu arestarea fratelui sau Hossein Feridon de catre justitie, aflata sub controlul conservatorilor, care-l acuza de coruptie. Feridon a fost nevoit sa plateasca o cautiune in valoare de 7,6 milioane de euro pentru a fi eliberat.

Citeste si:
Rouhani: Iranul trebuie sa-i pedepseasca pe toti cei responsabili de c
Rouhani: Iranul trebuie sa-i...

Rohani a incetat totodata un schimb de replici cu Gardienii Revolutiei, dupa ce le-a criticat rolul in economie.

"Rohani nu are interesul sa impinga Gardienii Revolutiei in afara economiei. El vrea doar sa creeze un spatiu pentru a atrage investitori straini si noile tehnologii de care tara are nevoie”, adauga Smith.

Acordul nuclear cu marile puteri, incheiat in iulie 2015, a permis revenirea marilor companii internationale, mai ales odata cu recentul acord cu societatea petroliera franceza Total si cu grupul chinez CNPC in domeniul gazelor naturale, scrie News.ro.

Insa sanctiunile americane si ostilitatea tot mai puternica a presedintelui Donald Trump ii complica sarcina presedintelui Rohani, care are nevoie de investitii straine in valoare de miliarde de dolari pentru a consolida economia si a scadea somajul, ce afecteaza 12,7% din populatia activa.

Citeste si:
Un aliat al Rusiei spune că nu va susține Moscova în războiul din...
Un aliat al Rusiei spune că...

”Problema este ca Iranul simte nevoia sa raspunda actiunilor Statelor Unite, ceea ce le ofera argumente americanilor” sa sporeasca presiunea, apreciaza Smith.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.