Milioane de oua au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania si Belgia din cauza contaminarii cu un insecticid a carui utilizare este interzisa in cazul produselor destinate consumului uman. In cazul Olandei, este posibil ca substanta sa fi fost cumparata din Romania in 2016, sustine publicatia The Black Sea.

Scandalul a inceput cand mai multi retaileri din Olanda, Germania si Belgia au anuntat ca retrag milioane de oua de pe piata dupa ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil in produsele respective.

De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost inchise temporar, iar autoritatile au demarat o investigatie.

Testele efectuate au aratat un nivel ridicat de Fipronil in produse, o substanta care este folosita in mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisa in cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in cantitati mari, Fipronil poate dauna ficatului, glandei tiroide si rinichilor.

Conform The Guardian, procurorii analizeaza lista de clienti a doua companii specilizate in productia si furnizarea de produse impotriva puricilor, fermelor olandeze si belgiene. Exista temeri ca substanta ilegala ar fi fost amestecata cu un insecticid a carui utilizare este legala, pentru a-i spori eficienta.

Cotidianul olandez Trouw a sugerat ca una dintre companii ar fi avut clienti si in Marea Britanie, Franta si Polonia, desi nu exista date ca in aceste tari ar fi fost vandute oua contaminate, scrie News.ro.

Cotidianul olandez Volkskrant a relatat ca substanta ilegala a fost utilizata de ferme din Olanda timp de peste un an. Autoritatea olandeza pentru siguranta alimentara a declarat publicatiei ca nu este clar daca in toata aceasta perioada au fost puse in vanzare oua contaminate.

Insecticidul ar fi fost cumparat in 2016 de firma olandeza Chickfriend, alaturi de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania romaneasca Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeza ar fi cumparat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur Romania, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid contine, in proportie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Ulterior, ar fi fost solicitata o cantitate mai mare, insa nu este clar daca aceasta tranzactie a mai avut loc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.