Scriitoarea britanica J.K. Rowling, cunoscuta mai ales pentru seria ”Harry Potter”, a redevenit cel mai bogat autor din lume, dupa aproape un deceniu de cand a mai detinut acest titlu, surclasandu-l pe americanul James Patterson, care va lansa in iunie 2018 o carte scrisa impreuna cu Bill Clinton, potrivit unui clasament anual intocmit de jurnalistii revistei Forbes.

Forbes a estimat ca J.K. Rowling a castigat 95 de milioane de dolari in perioada 1 iunie 2016 - 31 mai. Suma reprezinta echivalentul a 180 de dolari pe minut si a fost generata in mare parte de publicarea manuscrisului piesei de teatru ”Harry Potter si Copilul Blestemat/ Harry Potter and the Cursed Child”. Cartea s-a vandut in peste 680.000 de exemplare in Marea Britanie vara trecuta, in primele trei zile de la publicare. Piesa de teatru a devenit, astfel, cartea cu cea mai rapida vanzare de la ultimul volum din seria ”Harry Potter”.

Incasarile scriitoarei britanice au crescut si datorita lansarii filmului ”Animale fantastice si unde le poti gasi/ Fantastic Beasts and Where to Find Them”, a carui actiune este plasata in universul Harry Potter.

La suma totala incasata de J.K. Rowling au contribuit si lansarea unor noi versiuni ilustrate ale volumelor din seria ”Harry Potter”.

Forbes a realizat clasamentul folosind date din vanzarile de volume tiparite, ebook-uri si carti audio, precum si venituri provenite din televiziune si film si opiniile unor experti ai industriei.

Scriitorul James Patterson, surclasat anul acesta de J.K. Rowling, ocupa pozitia a doua in clasament, cu un castig de 87 de milioane de dolari.

James Patterson, autorul celebrei serii politiste ”Alex Cross”, a scris si numeroase romane thriller, psihologice si de dragoste. Scriitorul detine recordul mondial Guinness, dupa ce a devenit primul om din lume care a vandut peste un milion de eBook-uri.

Scriitorul american a avut cinci carti adaptate pentru cinema si a fost producator pentru cele mai recente trei filme. Alte opt volume ale sale au fost adaptate pentru televiziune, cel mai recent dintre acestea fiind serialul ”Zoo”, difuzat in perioada 2015 – 2017 de CBS. In prezent lucreaza la un alt proiect pentru CBS, ”Instinct”, bazat pe cartea sa, ”Murder Games”.

Alti scriitori din top

Topul mondial al scriitorilor cu cele mai mari venituri obtinute in ultimele 12 luni, intocmit de Forbes, este completat de: americanii Jeff Kinney (21 milioane de dolari), Dan Brown (20 de milioane de dolari), Stephen King (15 milioane de dolari), John Grisham (14 milioane de dolari), Nora Roberts (14 milioane de dolari), britanicele Paula Hawkins (13 milioane de dolari), EL James (11,5 milioane de dolari), si, pe cea de-a zecea pozitie, americanii Danielle Steel si Rick Riordan, cu cate 11 milioane de dolari.
Citeste si:
Bogații lumii, de Halloween la Castelul Bran. Elon Musk şi Angelina...
Bogații lumii, de Halloween...

Sumele au fost estimate fara a fi luate in calcul taxe percepute.

J.K. Rowling este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume. Ea a devenit celebra cu romanele din seria ”Harry Potter”, o franciza literara care a stat la baza realizarii a opt lungmetraje, ce au generat incasari de peste 7 miliarde de dolari pe plan mondial.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.