Donald Trump vrea sa blocheze scurgerile de informatii - masive si repetate - pe care le denunta si care dau o imagine haotica presedintiei sale, o chestiune aproape de tradare in opinia sa.

Vineri, administratia sa urmeaza sa dezvaluie un plan menit sa puna capat acestor divulgari, a caror natura, amploare si rapiditate sunt fara precedent in istoria moderna a presedintiei americane.

Secretarul Justitiei Jeff Sessions si seful serviciilor de informatii Dan Coats sustin o conferinta de presa in care vor aborda subiectul ”scurgerilor de material clasificat care ameninta securitatea nationala”, informeaza News.ro.

Intamplarea face ca ea sa aiba loc in urma uneia dintre cele mai extraordinare prin natura documentelor obtinute de ziarul The Washington Post (WP) - transcrierea conversatiilor telefonice ale presedintelui Statelor Unite cu omologul sau mexican Enrique Pena Nieto si cu premierul australian Malcolm Turnbull.

Donald Trump il indeamna pe Enrique Pena Nieto sa inceteze sa mai spuna in mod public ca Mexicul nu va plati construirea zidului de la frontiera promis de miliardarul republican in campanie.

”Trebuie sa obtin ca Mexicul sa plateasca zidul, trebuie. Am vorbit despre asta doi ani”, i-a spus Trump, pe 27 ianuarie, omologului sau mexican.

S-A AJUNS PREA DEPARTE

La celalalt capat al firului, presedintele mexican respinge aceste solicitari si spune ca este vorba despre o problema ”legata de demnitatea Mexicului si mandria nationala a tarii” sale.

Despre discutia cu premierul australian, Trump spune: ”Am dat telefoane toata ziua, iar acesta este cel mai neplacut de azi”.

Cu Vladimir ”Putin a fost un apel placut”, continua el, referindu-se la discutia la telefon cu presedintele rus.

Presedintele nu a reactionat dupa acest ultim episod, insa a denuntat adesea ”scurgeri ilegale” si l-a criticat public pe secretarul sau al Justitiei, ”prea slab” in acest dosar.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

El a numit un general din cadrul Corpul puscasilor marini, John Kelly, in postul strategic de secretar general al Casei Albe, in incercarea de a face ordine intr-o administratie in care certurile interne apar aproape zilnic in ziare.

Divulgarea transcrierilor conversatiilor cu oficiali straini de rang inalt a dat alarma, inclsuiv in randul opozantilor ferventi ai lui Trump, care subliniaza ca s-a ajuns prea departe.

”UNA PE ZI”

”Divulgarea transcrierilor unei conversatii telefonice prezidentiale cu un lider strain este fara precedent, socanta si periculoasa”, scrie David Frum, unul dintre colaboratorii lui George W. Bush, in The Atlantic.

”Este vital ca presedintele sa poata sa vorbeasca in deplina confidentialitate si mai important ca liderii straini sa poata sa raspunda in deplina incredere”, subliniaza el, adaugand ca niciun lider nu va mai indrazni sa se exprime deschis daca se teme ca va gasi ceea ce spune in presa.

Citeste si:
Un membru al delegaţiei ucrainene de negocieri cu Rusia a fost...
Un membru al delegaţiei...

Indiferent care sunt ”motivele scurgerilor, este periculos pentru politica noastra externa”, a subliniat John Kirby, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane in timpul lui Barack Obama.

Republicanii din cadrul Comisiei Senatului pentru Securitate Interna au publicat un raport, in iulie, despre ”valul fara precedent al scurgerilor de informatii potential periculoase” de cand este Donald Trump la putere.

”In (administratiile) predecesorilor lui Trump, scurgerile de informatii cu privire la securitatea nationala erau relativ rare”, se subliniaza in raport.

”In timpul presedintelui Trump, scurgerile curg cate una pe zi” si par ”sa vina din tot Guvernul”, iar ele nu vizeaza doar afacerea rusa, deplang autorii raportului, ci ”s-au extins si la alte informatii sensibile care ar putea sa ameninte securitatea nationala”.

Citeste si:
Trump, găsit vinovat de abuz sexual și defăimarea jurnalistei E....
Donald Trump, găsit vinovat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.