Incepand din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe baza de carbune din Romania, trebuie sa investeasca in depoluare sau sa inchida, datorita noilor norme UE.

Uniunea Europeana a publicat noile limite de poluare, ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) si pulberi (PM) si, in premiera, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) si florura de hidrogen (HF). Aceste substante toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sanatate si de mediu, inclusiv dezvoltarea astmului la copiii nostri si distrugerea ecosistemelor noastre de catre ploi acide.

Noile standarde pot parea restrictive, dar se bazeaza, de fapt, pe tehnologia existenta ce se aplica deja in alte termocentrale din Europa si din intreaga lume. Limitele vor viza atat termocentralele pe carbune, cat si pe cele ce folosesc gaz, pacura si alti combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in urmatorii patru ani, termocentralele vor trebui sa investeasca milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale.

Pana acum, majoritatea termocentralelor din Romania au obtinut derogari de la conformarea cu aceste standarde, fiindu-le permis sa polueze si pana la de 10 ori mai mult decat normele legale. Guvernele nationale au acum cel mult patru ani pentru a decide cat de multa poluare intentioneaza sa le permita, insa oricine incearca sa negocieze o exceptie de la noile reguli se va convinge ca nu urmareste asigurarea unui aer curat si sanatatea populatiei, ci doar propriul sau profit.

“In Romania, termocentralele pe baza de carbune sunt depasite si foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformarii lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne si curate, ce sporesc securitatea energetica, genereaza multe comenzi pentru companiile de inginerie din Romania si, implicit, mai multe locuri de munca. Si sa nu uitam ca vom respira chiar si un aer mai curat", a declarat Alin Taanase, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.